Nintendos nya spelkonsol NX kommer att lanseras i mars 2017 men den som väntar på en stationär konsol sägs bli besviken, Nintendo satsar på bärbart drivet av Nvidias Tegra-krets.

Nintendo NX kan bli ett tydligt generationsskifte för den japanska spelkonsolstillverkaren. Den spirituella efterträdaren till något ljummet mottagna Nintendo Wii U blir nämligen inte en stationär konsol utan en mobil variant mer likt dagens Android-baserade spelkonsoler.

Uppgifterna publiceras av spelsajten Eurogamer.net som säger sig ha flera källor som bekräftar deras uppgifter. Eurogamer skriver att NX ska bli en kraftfull mobil konsol med egen skärm och något så udda som en löstagbar handkontroller. Kontrollern ska vara delad i två delar och sitta på vardera kortsida av skärmen. Kontrollerdelarna kan dock plockas av för dem som inte vill sitta med hela skärmen i handen och spela, smidigt när konsolen kopplas upp mot en TV exempelvis.

nx-is-a-portable-console-with-detachable-controllers-146954516457Om det kommer som en överraskning att Nintendo satsar på den mobila spelmarknaden istället för den stationära är det nästan lika överraskande att NX drivs med kretsar från Nvidia istället för AMD. Nintendo NX ska enligt Eurogamer drivas av Nvidias mobila Tegra X1-processor, eller dess uppföljare. Medan denna nyhet betyder att vi kan döda och begrava tidigare rykten om att Nintendo NX skulle prestera bättre än Playstation 4 är Tegra X1 en av de absolut kraftfullaste mobila kretsarna på marknaden. Nvidia själva använder kretsen i sin bärbara spelkonsol Shield och levererar god prestanda i många spel med en traditionell version av operativsystemet Android.

Eget operativsystem och fysiska spelkassetter

Nintendo sägs utveckla ett eget skräddarsytt operativsystem för Nintendo NX och kan företaget få fram en tät koppling mellan konsolens hård- och mjukvara kan det finnas ytterligare prestanda att hämta. Som de flesta upplevt har Nintendo en förmåga att just pressa ut mycket prestanda med förhållandevis små resurser.

Hårdvarumässigt sägs Nintendo samtidigt hålla fast vid en klassisk trend – spelkassetter. Medan vi garanterat kommer få se en digital spelbutik för NX ska konsolen även använda sig av små fysiska spelkassetter. nx-is-a-portable-console-with-detachable-controllers-146953666807

Spelkonsolen sägs på grund av sin skräddarsydda hårdvara inte heller erbjuda bakåtkompabilitet för äldre Nintendo-konsoler.

Inga fler stationära konsoler?

Att Nintendo väljer att lansera en mobil konsol istället för en kraftfullare stationär variant är lite överraskande och skulle kunna signalera att NX är början på slutet för traditionella stationära spelkonsoler från Nintendo. Medan NX inte utesluter att Nintendo satsar vidare på stationära konsoler i framtiden är det en redan hårt ansatt marknad där giganter som Sony och Microsoft valt att basera sin nuvarande generations konsoler på snarlik hårdvara och en mer PC-liknande design.

Samtidigt ska det sägas att den mobila spelkonsolsmarknaden är smockfull av små kraftfulla konsollösningar och Nintendo NX låter snarlik Nvidias satsning på egna konsolen Shield. Nintendos stora fördel kan dock bli ett eget tajtare operativsystem och givetvis sina legendariska spelserier.

Nintendo NX ska lanseras i mars 2017 och konsolens bärbara design lär om inte annat vara goda nyheter för alla Pokemon Go-spelare.

Mobilt eller stationärt
Är det rätt av Nintendo att satsa en mobil konsol istället för en stationär?

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid