Nokia har länge ryktats arbeta på en egen surfplatta som skulle paras med Microsofts kommande operativsystem Windows 8. Nu bekräftar det finska företagets designchef Marko Ahtisaari att han jobbar på en tabletprodukt som tar upp till en tredjedel av hans arbetstid.

Med ett helt koppel av telefoner och andra mobila produkter på sitt ansvar är det en ansenlig tid som Marko Ahtisaari säger sig dedikera helt till utvecklandet av Nokias första Windows-surfplatta. Chefsdesignern bekräftade det hela i en intervju med finska tidningen Kauppalehti Optio där han i övrigt avböjde från att ge några närmare detaljer kring företagets kommande surfplatta.

Nokia väntas lansera surfplattan i samband med Microsofts lansering av Windows 8 och har enligt tidigare rykten siktat in sig på det populära 10-tums formatet. Under huven ska det hittas en dubbelkärnig systemprocessor från Qualcomm som vi gissar härstammar från den nya Snapdragon S4-familjen.

nokiatabletObs! Manipulerad bild. Bildkälla: GSMArena

Ahtisaari påpekade dock att Nokias surfplatta skulle stå ut från alla ”iPad konkurrenter” och att detta varit en viktig variabel under produktens utveckling. 

I ett kortare utdrag ur intervjun nämns även en ”revolutionerande användarupplevelse” där man som användare inte ska behöva sitta krökta över en skärm och navigera med fingrarna. Vilket förvisso får oss nyfikna men som inte säger särskilt mycket om vad Nokia hittat för nya lösningar. Vi ser åtminstone fram emot att se hur Nokias välrenomerade industridesign kan tackla den populära tabletmarknaden och hur man binder samman detta med sina telefoner baserade på Windows Phone.

Källa: Kauppalehti Optio via Reuters


13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
ReturJacob HugossonSwedish BerserkDravond Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
dcdc
Gäst
dcdc

Äntligen en vettig produkt.
På tiden nokia. :_=)

Jacob Hugosson
Medlem

Nokia för mig har alltid vart kvalité, så hoppas samma sak gäller om deras första surfplatta och att de prissätter den bra också 🙂

Rickard
Medlem
Rickard

Kan behövas konkurrens på surfplattemarknaden. Ska bli spännade att se hur denna surfplatta kommer att bli! Nokia gör schyssta prylar.

Dravond
Medlem
Dravond

Det enda som gör mig tveksam till att köpa en Nokia WP nu är utbudet av appar. De som finns kostar nästan alltid mer än de gör på iOS och Android…

Men med denna platta kan det bli lite intressant vad de tar till bordet, deras lumia 800 är trevlig desgin på om man kollar många av androids fånerna ser ut. Om de kan få bra användarupplevelse också så kan vi ha en bra utmanare till (huvudsakligen) Ipads dominans…

Medlem
gosh

Gissningsvis är det en surfplatta med Meltemi, tror inte Nokia kan göra så mycket ”eget” i Windows. Så har det i vart fall varit med telefonerna. Microsoft står för det mesta mjukvarumässigt och Nokia får snällt vänta och se vad som dyker upp.

http://mynokiablog.com/2012/03/13/meltemi-for-nokia-tablets-too-ipad-killer-in-the-works/

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”gosh”]Gissningsvis är det en surfplatta med Meltemi, tror inte Nokia kan göra så mycket ”eget” i Windows. Så har det i vart fall varit med telefonerna. Microsoft står för det mesta mjukvarumässigt och Nokia får snällt vänta och se vad som dyker upp.

http://mynokiablog.com/2012/03/13/meltemi-for-nokia-tablets-too-ipad-killer-in-the-works/%5B/quote%5D

Nej i Windows 8 får nog Nokia konkurrera med de andra rakt av utan en massa mjukvaru fördelar. Det har de i Windows Phone.

Meltemi ska enligt wikipedia vara baserat på MeeGo? Kan bli intressant i så fall!

Jacob Hugosson
Medlem

Finner det väldigt svårt att tro att de kommer nyttja Meltemi, det går emot hur hela Microsofts ekosystem kommer fungera framöver. Nokia har noll engagemang för allt annat än Windows Phone. Att dessutom välja en outsider bland operativsystem som saknar samma konkurrenskraft i form av appar då kan de lika gärna strunta i att göra en surfplatta. Så länge det inte är ett budget-budget alternativ som den där bloggen antyder, någonting jag tvivlar starkt på att de kommer göra.

Vilka ”fördelar” har Nokia förutom de egna tjänsterna de portat över från Symbian? 🙂

Medlem
gosh

Om Nokia vill finnas i toppen så är de nog så illa tvungna att satsa på Meltemi. Windows Phone är ändå en liten plutt i jämförelse med de andra (iOS, Android, Symbian). Och det är Microsoft som äger ecosystemet för Windows Phone. Dessutom så har Windows på mobiler tappat marknadsandelar.

Att enbart satsa på Windows på mobiler har varit en katastrof för Nokia och det tror jag man insett.
Nokia har dessutom det största ecosystemet nu med Ovi store.

Svensken
Medlem
Svensken

Fördelar ja tex detta:

http://articles.businessinsider.com/2011-10-14/tech/30278508_1_andy-lees-microsoft-and-nokia-microsoft-s-windows-phone

Jag tror inte att Microsoft finansierar övriga Windows Phone tillverkare med pengar?

Sen har vi alla Nokia tjänster som bara fungerar på Lumia om jag minns rätt samt alla framträdanden Nokia och Microsoft gör ihop.

Det känns onekligen som att man ska köpa Nokia om man ska ha en Windows Phone.

Medlem
gosh

[quote name=”Swedish Berserk”]Fördelar ja tex detta:

http://articles.businessinsider.com/2011-10-14/tech/30278508_1_andy-lees-microsoft-and-nokia-microsoft-s-windows-phone

Jag tror inte att Microsoft finansierar övriga Windows Phone tillverkare med pengar? [/quote]

Det där är inget mot vad Nokia lägger i pengar på reklam för Windows Phone

Jacob Hugosson
Medlem

Idag är Windows Phone litet, surfplattan kommer troligtvis att baseras på Windows 8. Windows Phone stödjer inte ens sådana formfaktorer.[quote name=”Swedish Berserk”]Fördelar ja tex detta: http://articles.businessinsider.com/2011-10-14/tech/30278508_1_andy-lees-microsoft-and-nokia-microsoft-s-windows-phone Jag tror inte att Microsoft finansierar övriga Windows Phone tillverkare med pengar? Sen har vi alla Nokia tjänster som bara fungerar på Lumia om jag minns rätt samt alla framträdanden Nokia och Microsoft gör ihop. Det känns onekligen som att man ska köpa Nokia om man ska ha en Windows Phone.[/quote]Fast det där har ju absolut ingenting att göra med de där mjukvarufördelarna du påstår att Nokia har. Den enda fördel de har på… Läs hela »

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

Pekplatta med Win8 ska införskaffas snarast dom lanserats. Men om det står Nokia på den så brukar det bli dyrt 🙂