Geforce GTX 2080 blir namnet på Nvidias kommande grafikkortflaggskepp. Det avslöjar tillverkaren själva med fyndiga påskägg i en Gamescom-teaser.

Nvidia publicerade under natten en förhandsvideo för spelmässan Gamescom där man hintade om en ny Geforce-lansering. Teaservideon såg de flesta som en bekräftelse på att Nvidia skulle lansera eller åtminstone presentera sin nya generations Geforce-grafikkort. Trots att videon inte bildligt talat visade några produktnamn eller produkter att tala om visade det sig dock att den innehöll betydligt mer information än vad man först kunde tro.

En flink och kvicktänkt Reddit-användare noterade att användarna i videons Discord-chat hade namn som gav överraskande klara besked om produktnamnet. RoyTeX skriver till Not_11 som säger ”gimme 20”. Det skulle anspela på ryktet om att Nvidia lanserar sina nya grafikkort med namnet RTX istället för GTX samt att det inte handlar om 11-serien utan om 20-serien av grafikkort. Även i en senare chat pratar Mac-20 med Eight Tee som anspelar på 2080 vilket varit ett produktnamn det skvallrats om.

Sista pusselbiten är att datumet 20 Aug 2018 i slutet av videon renderas med sifferföljden 2,0,8,0 och alltså stavar det slutgiltiga produktnamnet, Geforce RTX 2080. Videon innehåller även andra teasers som att Alan Turing är inspiration till grafikkortsserien och koordinater för Geforce-eventet i Tyskland.

Geforce RTX efter 12 år av Geforce GTX

Nvidia har inte bekräftat produktnamnet officiellt själva men det råder nu knappast något tvivel om att det blir Geforce RTX 2080 som presenteras. Anledningen att Nvidia byter suffix från GTX till RTX för sina kraftfullaste konsumentgrafikkort är att företaget samtidigt introducerar sin Raytracing-teknik för spelare. En teknik som genom att simulera hur ljus fungerar på riktigt på sikt ska kunna skapa 3D-grafik som blir svår att skilja från verkligheten.

Medan inte ens Nvidias nästa generations Geforce RTX-grafikkort lär kunna leverera denna nivå av 3D-grafik är det ett minst sagt stort steg för Nvidia att byta produktprefix efter 12 år sedan lanseringen av Geforce 8800GTX år 2006. Den 20 augusti får vi veta mer om Geforce RTX och nya flaggskeppet GTX 2080.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Oden Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Oden
Gäst
Oden

Man kan likväl anta att 20 anspelar till 20 augusti som är datumet för eventet i Köln precis som koordinaterna som finns i chatten är till platsen i Köln.. Den ena speldatorn har ”Geforce GTX över hela framsidan. Jag anser att man inte bör låta fantasin flöda för minsta hint som likväl kan ha en annan betydelse. RTX Ray Tracing eller Strålföljning på svenska undrar jag fortfarande vilka kort som får, kanske blir det endast titan och ’Ti korten som faktiskt får det. Jag vill inte lägga allt för mycket energi på Ray Tracing då kommande hårdvara egentligen lär vara… Läs hela »

Oden
Gäst
Oden

Kollade igen efter referenser för 11, de mesta i chatt med mera pekar mot 20 och 80 men det går att hitta elva med om man ska göra vida tolkningar. Alla minnen som syns sitter lodrätt och bildar 11, när han dra igen gardinerna syns 2st torn som föreställer 11, ena killen har 2st tomma flaskor jämte sig som ser ut som 11 osv. det går att hitta de referenser man vill bara man letar och har fantasi. Allt detta betyder inget och jag vill endast förklara att ledtrådar behöver inte betyda det man gissar då det går att finna… Läs hela »