Vi har ännu inte något specifikt lanseringsfönster för nästa generations grafikkort från Nvidia vars arkitektur går under namnet Blackwell. Däremot har Nvidia redan nu varnat för att man till en början förväntar sig låg tillgång på de kommande grafikkorten.

Nvidia verkar förbereda sig på en historia som upprepas. Vid lanseringarna av företagets senaste generationer av grafikkort har det varit något av en utmaning att få tag i ett exemplar. Vi har antingen befunnit oss mitt i en global halvledarbrist, en pandemi eller så har populariteten på brytning av kryptovalutor ställt till det. Nvidia förväntar sig inte att nästa stora lansering kommer vara annorlunda.

Under ett samtal med investerare nämnde Nvidias Colette Kress att företaget förväntar sig att efterfrågan på nästa generations produkter kommer vara större än tillgången. Något som ännu en gång skulle resultera i ett race till produkthyllorna innan de tillgängliga Blackwell-baserade korten köpts upp.

Detta kan mycket väl vara en strategi från Nvidias sida för att öka förtroendet från investerare. Nvidia sägs dock lansera konsumentgrafikkort ur RTX 50-serien samtidigt som man sjösätter sina Blackwell-baserade grafikkort menade för AI och datacenter. Något som kan resultera i att det helt enkelt inte finns kapacitet i fabrikerna för att producera tillräckligt många kort.

Lovelace Nvidia Geforce RTX 3060 Ti Ampere RTX 3090 Geforce RTX 3090 Kingpin RTX 3080 Ti RTX 3090 HOF RTX 3090 Ti RTX 3070 Geforce RTX 4070

Skulle det bli en brist på Nvidias nästa grafikkortsgeneration kan det leda till att konkurrenterna AMD och Intel får mer spelyta på marknaden. Fokuserar Nvidia på att förse AI-marknaden med hårdvara och minskar sin närvaro på konsumentmarknaden kan det bli AMD och Intel som får slåss i de segment där spelsugna konsumenter handlar som mest. Det återstår dock att se om AMD eller Intel kommer presentera några grafikkort för toppsegmentet när nästa generationers produkter lanseras. Något företagen inte fokuserat på under de senaste åren.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid