Grafikkortstillverkaren NVIDIA har allt svårare att hitta nya vägar att nå ut till sina potentiella kunder. Satsningen på styrkretsar har legat i malpåse på grund av saknade licenser och konkurrensen på grafikkortsmarknaden är tuffare än på länge. Nu sägs företaget göra en ny satsning på integrerade kretsar.

Enligt källor hos moderkortstillverkare ska NVIDIA för närvarande utveckla ett chip som huserar funktioner för en sydbrygga men även en integrerad grafikdel. Tanken är att utveckla en krets som blir billigare att använda än motsvarande lösningar från exempelvis Intel. Nysatsningen på integrerade moderkortskretsar sägs komma efter att Intels uppgörelse med FTC, något som öppnat nya dörrar för NVIDIA.

Problemen med Intels DMI och QPI-licenser kvarstår dock, något NVIDIA tänker arbeta sig runt genom att koppla upp sin krets genom PCI Express mot Intels processorer. En liknande teknik man använder idag med ION 2 tillsammans med Intel Atom. Uppgifterna som publicerats på DigiTimes säger att NVIDIA vill se moderkortstillverkare som köper Intels Cougar Point styrkrets utan tillhörande sydbrygga, sparade pengar man istället skulle lägga på NVIDIAs egen lösning.

nforce

Enligt DigiTimes ska NVIDIA själva dementera uppgifterna och menat att man inte har några planer på att återigen satsa på styrkretsmarknaden. Om detta ska ses som ett defenitivt avslut återstår att se, men detta är knappast sista gången vi hör om nysatsningar från NVIDIA.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid