Vi har redan fått flera smaskiga detaljer kring nykomlingarna i Nvidias GTX 700-serie och nu visar det sig att de inte bara är lika sina föregångare på pappret utan tydligen även rent fysiskt. Det avslöjas i bilder på de två nya toppmodellerna Geforce GTX 780 och GTX 770.

Bilderna som publicerats på det kinesiska hårdvaruforumet Chiphell visar två Nvidia-grafikkort tydligt märkta med produktnamnen GTX 780 och GTX 770. Grafikkortens kylare är som tidigare rykten avslöjat av liknande modell som de kylare vi hittar på Geforce GTX Titan och Geforce GTX 690. Även om vi nästan uteslutande förespråkar grafikkort med tredjepartskylare är dessa kylningslösningar några av de effektivaste referenskylare vi stött på hittills och låter alltså som en bra grund för Nvidia att bygga på.

780

Grafikkorten ska enligt tidigare uppgifter använda sig av två olika grafikkretsar. Toppmodellen Geforce GTX 780 kommer att utrustas med en nedbantad variant av Nvidias GK110 GPU, samma krets som används i tidigare nämnda GTX Titan. Nvidia kommer däremot att skala ned på antalet Cuda-kärnor till ett ännu okänt antal. Uppgifterna går sedan isår något om GTX 780 får en 384-bit eller 256-bit minnesbuss. Men troligtvis blir det en 384-bit buss för att matcha en minnesbuffert på 3 gigabyte, hälften av vad som erbjuds i GTX Titan. Prestandan väntas landa någonstans mellan vad som erbjuds i GTX 680 och GTX Titan.

770

Geforce GTX 770 är däremot närmast en kopia av dagens Geforce GTX 680. Här har Nvidia använt samma GK104 GPU kopplad till en 256-bit minnesbuss och 2 eller 4 gigabyte GDDR5-minne. Prestandan ska också bli snarlik den i dagens GTX 680-modell.

Nvidia väntas lansera sina nya grafikkortsmodeller i slutet av maj där toppmodellen Geforce GTX 780 tros bli först ut. Vad prislappen landar på är ännu oklart men räkna med en rejäl summa för kortet som bör placera sig mellan GTX 680 och GTX Titan även i pris.


Relaterade artiklar:

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid