Under gårdagen avtäckte Nvidia både lanseringsfönstret för uppföljaren till grafikarkitekturen Ampere samt den ARM-baserade processorn Grace menad för applikationer som artificiell intelligens och superdatorer.

Under gårdagen höll Nvidia sin presentation i samband med årets upplaga av Graphics Technology Conferens (GTC). Inte helt förvånansvärt var det produkter och tekniker för områden som artificiell intelligens (AI) och superdatorer som stod i fokus.

Här visade tillverkaren bland annat den ARM-baserade processorenheten Grace som uppkallats efter vetenskapskvinnan Grace Hopper. Det bekräftades även att den uppföljande arkitekturen till Ampere förväntas stå redo under nästa år. Nvidia drog även tillbaka gardinen för Atlan, en systemkrets som kombinerar båda Grace och uppföljaren till Ampere på en och samma krets.

Nästa grafikarkitektur står redo 2022

Medans den största fokusen under GTC ligger på datacanter, AI och dylikt finns det en nyhet vi kan relatera till vanliga konsumentprodukter. Jensen Huang visade upp en produktplan som bekräftar att år 2022 ska uppföljaren till Ampere stå redo. Trots att det i detta sammanhang rör sig om att arkitekturen för beräkningskort ska stå klar behöver det inte dröja länga innan den hittar sin väg till konsumentprodukter. Det tog endast några månader innan Ampere-arkitekturen gick ifrån att vara exklusiv för professionella sammanhang till att även lanseras i form av vanliga grafikkort.

Annons

Vi har tyvärr inte fått speciellt mycket information om den kommande arkitekturen. Namnet på Nvidias produktplan säger helt enkelt ”Ampere Next” som sedan ska följas upp av ”Ampere Next Next” år 2024.

Nvidia Grace

Nvidia avtäckte även Grace som är företagets nya ARM-processor. Denna förväntas lanseras någon gång under år 2023 och dess uppföljare planeras se en lansering under år 2025. Enligt Nvidia ska Grace vara resultatet av sammanlagt 10 000 år av ingenjörsarbete. Fokus här ligger bland annat på AI, superdatorer och naturlig språkbehandling.

När denna processor används tillsammans med en Nvidia GPU ska den enligt tillverkaren kunna erbjuda upp till tio gånger högre prestanda än de mest högpresterande DGX-baserade systemen Nvidia har just nu. Tillsammans med NVLink ska en Grace-processor och Nvidia GPU ha en koppling mellan varandra med en bandbredd på 900 GB/s vilket är i genomsnitt runt 30 gånger högre än dagens snabbaste servrar. Här ska det även finnas stöd för LPDDR5X-minne och ECC.

Annons

Nvidia Atlan

Vi fick även se en förstatitt på Atlan. En systemkrets som ska kombinera både Ampere Next och Grace. Dess primära användningsområde kommer att vara självkörande fordon men allt fler produkter som ska bruka kretsen ska enligt Nvidia avtäckas under de kommande månaderna.

Sett till prestanda ska Atlan erbjuda upp till 1 000 TOPS i beräkningskraft och 300 Gbps-nätverk. Nvidia understryker även att dessa kretsar fått mycket mer fokus på säkerhet. Nvidia hoppas att prestandan och den ökade säkerheten ska lägga en stadig grund för kommande generationer av Nvidia Drive-plattformen. Atlan är dock en bit bort, först under nästa år ska fordon med kretsen Orin börja tillverkas och sedan dröjer det till år 2025 innan den nyligen avtäckta plattformen börjar dyka upp.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid