Frågetecken har kommit och gått vad gäller nästa steg på grafikmarknaden för såväl Nvidia som konkurrenten AMD. Nu uppger källor att GTX 780 och GTX 770 kan lanseras innan sommaren, med GK110 respektive en uppdaterad version av GK104 under huven.

Nyligen påvisade flera källor att Nvidia har en nedbantad version av GK110, den krets som driver GTX Titan, i görningen. Med kodnamnet Titan LE ska den nya kretsen bibehålla samma klockfrekvenser som Titan, men med färre aktiva shaderkärnor (2496 stycken istället för de 2688 som huserar i Titan), 320-bits minnesbuss istället för Titans 384-bits, samt 5 gigabyte DDR5-minne istället för Titans 6 gigabyte.

Nu uppger källor till Fudzilla att kretsen kommer stå till grund för GTX 780, och kan komma att lanseras i slutet av maj månad. En intressant följd av detta är medan GTX 780 initialt kommer stå som flaggskepp för GTX 700-serien, så kommer det med sin nedbantade GK110 ligga något bakom den nuvarande toppmodellen GTX Titan. Samma källor uppger dock att GTX 780 ändå kommer vara 30% snabbare än GTX 680.

GTX 770 uppges kunna lanseras samtidigt eller något tidigare än GTX 780, men utan uppgradering till GK110. Istället verkar det röra sig om en uppdaterad och optimerad GK104 kallad GK104–425. Exakt vilka uppgraderingar eller optimerar det rör sig om framgår inte, men kortet ska kunna prestera 20-25% bättre än GTX 670.

Ännu går det inte att varesig bekräfta eller avfärda informationen, men uppgifterna faller väl i linje med vad vi tror oss veta om Titan LE och dess beräknade prislapp på 600-700 euro. Dessutom skulle lanseringen kunna ses som en motattack mot AMDs stundande lansering av HD 7990, och Titan LE vore en rimlig mellanlandning i väntan på Nvidias nästa grafikarkitektur, Maxwell, som förväntas komma till marknaden nästa år.

Relaterade nyheter:


8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Tobberiandj christianfackamatoGröngås Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
SS_The_Demon
Medlem
SS_The_Demon

Är det nån som vet om Maxwell kommer att vara byggd på en ny processnod? Sett ur ett historiskt perspektiv så borde den ju vara det men man vet ju aldrig. Är det så att den är byggd på en ny processnod så ska jag försöka hålla ut tills dess men det kan bli svårt eftersom jag sitter på ett GTX 260 och har nyss beställt en ny skärm med upplösningen 2560 x 1440 vilket gör spel tungdrivna.

Gröngås
Gäst
Gröngås

Fattar inte grejen. Blir inte alls sugen på en ny generation grafikkort med en sådan marginell uppdatering av prestandan.

fackamato
Medlem

[quote name=”Gröngås”]Fattar inte grejen. Blir inte alls sugen på en ny generation grafikkort med en sådan marginell uppdatering av prestandan.[/quote]

Det skulle val vara om kortet ar mkt tystare och/eller stromsnalare (eller har feta nya features) kanske. Da med korrekt prissattning

dj christian
Gäst
dj christian

[quote name=”Gröngås”]Fattar inte grejen. Blir inte alls sugen på en ny generation grafikkort med en sådan marginell uppdatering av prestandan.[/quote]

Jaha och du tror du är ensam här att tycka så? Vi eller jag som sitter på en HD6850 och går i uppgraderingstankar då?

Tobberian
Medlem
Tobberian

Liknar tramskavalkaden just efter 8 serien.. -_- zZzz z

Sen skulle man nära på kunnat hoppa från gf 8800 till gf 880 spelmässigt sett.. lite kul/skamligt.(Räknar då bort hög AA & upplösning o.dyl).

dj christian
Gäst
dj christian

[quote name=”Tobberian”]Liknar tramskavalkaden just efter 8 serien.. -_- zZzz z

Sen skulle man nära på kunnat hoppa från gf 8800 till gf 880 spelmässigt sett.. lite kul/skamligt.(Räknar då bort hög AA & upplösning o.dyl).[/quote]

Vad är det som är tramsigt? De ökar klockfrekvenserna till skillnad från AMD som bara döper om den mobila 7000-serien till 8000-serien utan någon som helst hårdvarumässig skillnad.

Eller har du redan glömt när Geforce 9800GTX släpptes?

Tobberian
Medlem
Tobberian

Känns för lite iaff fast denna gång blir det nog BARA 2 serier. 🙂
Sen är de nog småtvungna att släppa något också så..

Medlem

Äntligen kommer GK110 kretsen till ett pris till konsumenterna.

Hoppas på 499-599 Dollar som dom utländska sidorna uppgett och brukar
översättas oftast till 499-599 Euro när man jämför.

Hoppas också på 5 Gb grafikminne då sweclockers sagt 3 Gb grafikminne
medans resten av världen säger 5 Gb grafikminne.

Tror själv att Maxwell kommer tidigast 1 år efter denna release.

Juni 2014 och sitter idag på Gtx 580 som grafikminnet inte alltid
räcker till så känns dags för utbyte till detta kort beroende på pris.