NVIDIA:s VD Jen-Hsun Huang lät mycket information om företaget komma ut under senaste finansrapporten och bland annat kom Apple upp i diskussion. Apple är en mycket viktig spelare på marknaden som även Intel värderar högt och NVIDIA tror sig ha en god chans att få sälja GPU:er till Apple igen.

När NVIDIA vart tillfrågad om hur deras framtid med Apple såg ut svarade man att man behöver en bra GPU vid rätt tidpunkt. Apple är ett företaget som gör sig mer kända för sina produkter än någon annan egentligen, och de kommer oftast med rejält nedtrimmade designer. Med tanke på detta så lägger företaget även ett stort fokus på strömeffektivitet, en punkt där AMD legat före med i både HD 5000 och HD 6000-serien vilket gjorde att man vann över Apple. NVIDIA har precis lyckats komma tillbaka med sin GeForce 500-serie som var vad Fermi var tänkt att bli från början.

NVIDIA säger att Apple har sina egna produktplaner som inte har produktionscykeln av varken processorer eller GPU:er i åtanke. Det här gör att de väljer det bästa alternativet som finns tillgängligt när utveckling och massproduktion av deras nya produkter ska ske, och där tycks AMD ha varit bättre kvalificerat på senare tid då varje dedikerat grafikkort i Apples nuvarande sortiment kommer med grafik från AMD. NVIDIA hoppas därför kunna vinna tillbaka Apple med ”rätt GPU, vid rätt tidpunkt”.

Kepler skeppas till partners 2011, men anländer inte först 2012 för konsumenter

NVIDIA:s kommande arkitektur heter Kepler och ska byggas på 28nm, likt AMD:s kommande Southern Islands-arkitektur. AMD har sagt att man förväntar sig ha de första kretsarna baserade på sin nya arkitektur innan slutet av året, och vissa rykten pekar på tillgänglighet så tidigt som i september någonting vi väljer att ta med en nypa salt. Men NVIDIA har däremot bekräftat att Kepler ska skeppas i slutet av 2011, men att de första kretsarna inte kommer finnas tillgängliga för konsumenter först under 2012.

Trots att Kepler väntas anlända något senare borde en lansering tidigt 2012 fortfarande göra att de hinner med att vinna över Apple igen – förutsatt att de har en vinnande arkitektur det vill säga. Med tanke på Apples tidigare produkter blir det den med högst strömeffektivitet som kammar hem det lukrativa kontraktet.

Källa: Fudzilla

Relaterade nyheter:

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Jacob HugossonthisNiaburethAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Anton Karmehed
Admin

Ja det måste vara ganska irriterande för NVIDIA att först tappa styrkretspositionen till Intel när man började med Nehalem och sedan nu förlora hela den diskreta GPU-marknaden hos Apple till AMD.
Men trots att det känns som att NVIDIA haft väldigt mycket motgångar hänger man ändå med förhållandevis bra.
Tror deras samarbete med speltillverkare är en viktig nyckel faktiskt.

Niabureth
Medlem
Niabureth

Hej!

Ni får ändra i rubriken… läs en gång till så förstår ni vad jag menar.

this
Medlem
this

[quote name=”Anton Karmehed”]Ja det måste vara ganska irriterande för NVIDIA att först tappa styrkretspositionen till Intel när man började med Nehalem och sedan nu förlora hela den diskreta GPU-marknaden hos Apple till AMD. Men trots att det känns som att NVIDIA haft väldigt mycket motgångar hänger man ändå med förhållandevis bra. Tror deras samarbete med speltillverkare är en viktig nyckel faktiskt.[/quote]Sen har man ju även kommit in på andra marknader som inte gör dem lika beroende av grafikkort och styrkretsar och det är väl framförallt servermarknaden och ARM processorer som de letat sig över till. Tegra 2 hittar vi ju… Läs hela »