Nvidia har nyligen fått motta en del stark kritik där företaget anklagas för att använda kartelliknande metoder för att behålla sin höga position på marknaden för AI, datacenter och även konsumentmarknaden.

Nvidias ledarposition på marknaden för hårdvara menad att driva datacenter och AI-uppgifter är svår att missa. Företagets starka position har dock resulterat i stark kritik som menar att positionen skaffats genom kartellbeteende från det gröna laget. Beteende som ska påminna om starkt kritiserade Geforce Partner Program men nu i ett mer hemlighetsfullt utförande.

Geforce Partner Program var ett initiativ från 2018 där Nvidias partnertillverkare uppmanades skriva på exklusivitetsavtal med Nvidia. Avtalet hindrade inte tillverkare från att släppa grafikkort baserade på AMD:s produkter. Däremot ville Nvidia till exempel att Asus skulle hålla sitt ”ROG”-märke för det gröna laget och lansera AMD-grafikkort under annat flagg. Följdes inte riktlinjerna som Nvidia satte ut riskerade partnertillverkare bland annat att få lägre prioritet när det kom till leveranser av grafikkort.

Geforce Partner Program skrotades relativt fort men nu har Nvidia anklagats för att ha fortsatt pressa kunder för att behålla sin position. I en intervju med Wall Street Journal nämnde Groqs VD Jonathan Ross att några av Nvidias datacenterkunder är rädda för att ens prata med någon av Nvidias konkurrenter. Anledningen till detta ska vara en rädsla över att Nvidia bestämmer sig för att inte skicka ut några redan beställda grafikprocessorer.

Scott Herkelman som tidigare jobbade hos AMD Radeon gick på X ut med liknande anklagelser. Herkelman skriver att bestraffningar händer oftare än man kan tro. Partnertillverkare, systembyggare, press och återförsäljare sägs alla få utstå sådan behandling från Nvidia. Däremot ska det gröna laget efter fiaskot med Geforce Partner Program lärt sig att inte ha allting nedskrivet säger Herkelman.

Nvidia har inte gett något officiellt svar på dessa anklagelser. Inte heller har vi presenterats med några vattentäta bevis för det påstådda kartelliknande beteendet. Huruvida fler företag och stora namn inom AI och teknik kommer med liknande anklagelser återstår att se. Nvidias position på marknaden gör det inte helt förvånansvärt ett stort mål men i dagsläget har vi inte fått några faktiska bevis.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid