Priserna på grafikkort sjunker och Nvidia vill tipsa om att de nu kan erbjuda konkurrenskraftiga priser för kunder. Med priser långt över rekommenderat, är det inte helt enkelt att ta tipsen seriöst men det är helt klart sant att priserna är på väg ner.

Det snackas om att grafikkortsbristen är på väg att ta slut. Tillgängligheten i butiker blir allt bättre och priserna sjunker. Nvidia passar därför på att berätta det för pressen. Vi fick nyligen ett mail från en PR-representant för Nvidia som var taggad på att berätta om hur billiga grafikkorten blivit i Sverige. ”The NVIDIA team has been hard at work to ensure GPUs are available and at competitive prices”, skriver representanten i ett mail som sedan inkluderar länkar till grafikkort hos återförsäljare.

Långt över rekommenderat

Vad sägs till exempel om ett Nvidia RTX 3080 Ti från Gigabyte för 14 600 kronor? Det är ett lägre pris än tidigare men det är svårt att beskriva det som konkurrenskraftigt prissatt när Nvidias rekommenderade pris för RTX 3080 Ti var 12 900 kronor under sommaren 2021.

Officiella produkttips från Nvidias svenska hemsida.

Nvidia-representanten länkade oss också ett RTX 3050 som kostar 3 700 kronor. Inte heller det känns särskilt konkurrenskraftigt med tanke på det rekommenderade priset på 3 000 kronor. Det finns dock en stor sanning att plocka ut Nvidias kommunikation: priserna sjunker, snabbt. GPU-priserna hos svenska återförsäljare har sjunkit underligt bara de senaste veckorna och prissänkningarna har en stark möjlighet att fortsätta. Som exempel kan vi ta RTX 3070, som har kostat runt 11 000 kronor under en lång period och som kostade över 10 000 kronor för bara en månad sedan. Nu finns det att köpa för 8 500 kronor. Det är fortfarande en bra bit ner till Nvidias rekommenderade pris på 6 500 kronor men trenden är tydlig och det vill också Nvidia vara tydliga med.

Det återstår givetvis att se hur priserna kommer att förändras framöver. Det är fullt möjligt att den senaste tidens prisjustering kan öka efterfrågan igen. Med lägre intresse för grafikkort för användning inom kryptovalutor, är det samtidigt fullt möjligt att vi får se en fortsatt kraftig nedgång på priserna för grafikkort.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid