NVIDIA sägs nu arbeta med en ny SoC-krets för den allt jämt växande tabletmarknaden som till skillnad mot tillverkarens Tegra-familj ska ge sig in på x86-marknaden och konkurrera med Intel Atom. Detta med hjälp av teknik från Transmeta för att simulera x86-instruktioner.

NVIDIA ska enligt analytiker behöva ge sig in på processormarknaden med en egen x86-licens för att kunna konkurrera på en framtida marknad. Om detta stämmer återstår att se, men nu säger nya rykten att NVIDIA åtminstone undersöker andra vägar för att nå Intels x86-marknad.

Enligt Bloomberg har NVIDIA börjat utveckla en ny System-on-a-chip krets för tabletmarknaden som ska bygga på teknik utvecklad av den ganska obskyrda mikroprocessortillverkaren Transmeta som lade ner sin egen verksamhet under 2009.

transmeta_crusoe2
Transmeta Crusoe var först ut med CMS-tekniken (Code Morphing Software) – Bildkälla: mynikko.com

Tekniken använder sig av mjukvara för att få kretsen att arbeta som en x86-processor och hantera de specifika instruktioner som utvecklats för plattformen som Intel äger licensrättigheterna för. Detta skulle bli ett sätt för NVIDIA att komma förbi licensproblemen, även emuleringsliknande lösningar sällan ger den effektivitet man brukar eftersträva.

Det är inte klart att NVIDIA:s arbeta med sin Transmeta-besläktade SoC-krets kommer att mynna ut i en fullfjädrad produkt. Men genom att ta sikte på den mindre prestandakrävande tabletmarknaden sägs man göra det lite lättare att lyckas.

Uppgifterna som ännu är obekräftade rykten spär åtminstone på diskussionerna kring NVIDIA och en eventuell framtid satsning på processortillverkning.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Anton KarmehedSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Nvidia licenserar ju ARM varför är då detta nödvändigt? Deras Tegra lösning är ju väldigt intressant för tablets. Fast detta kan ju vara bra för större datorer antar jag? Även om denna emuleringen av X86 inte är en jätteeffektiv lösning blir det ju aldrig lika bra som att köra en riktig X86 instruktion? Med andra ord är inte detta en optimal lösning. Eller vad tror ni?