Nvidia Max-Q – Geforce GTX 1080 i en dator tunnare än en snusdosa

Gamingdatorer som närmar sig ultrabook-format

0

Under presskonferens på Computex 2017 slår Nvidia ett slag för tunnare datorer med kraftfullare grafik. Vi tar en närmare titt på Nvidias koncept Max-Q.

Under dagen höll Nvidia sin keynote för Computex 2017 där bland annat grafiktekniken Max-Q fanns på tapeten. Max-Q är en optimeringsstrategi från Nvidia som ska möjliggöra användandet av högpresterande grafikkretsar så som GTX 1070 samt GTX 1080 i riktigt tunna gaminglaptops utan risk för överhettning.

Hur fungerar Max-Q?

Nvidia Max-Q är en teknik som optimerar prestandan hos mobila grafikkretsar genom att identifiera den optimala punkten mellan klockfrekvens, spänning och effektförbrukning. Vid högre frekvenser och spänningar kan kretsen prestera bättre, men energieffektiviteten sjunker.

Genom att låta grafikkretsen ligga precis på den maximala effektivitetspunkten ska tillverkare kunna konstruera särskilt tunna gaminglaptops utan att behöva använda en klenare grafikkrets. Ett exempel vi får klämma på efter presskonferensen är Asus purfärska gamingmodell Zephyrus, med en tjocklek på 17,9 millimeter.

Får vi samma prestanda?

Efter vi talat med Nvidias representanter på plats så får vi veta att den nya tekniken inte är helt utan avkall på prestanda. Lite beroende på tillverkare väljer att implementera sin kylning så få vi räkna med en dipp i prestanda mellan 5 till 15 procent. På Asus-modellen som vi testar så har tillverkaren hittat på en kylningslösning som innebär att när du öppnar datorn så öppnas även botten vilket ökar intaget av friskluft och kan hålla kretsarna kylda med hjälp av de inbyggda fläktarna.

Vi kan just nu inte svara på vilka Max-Q-laptops som presterar allra bäst utan det får fullständiga tester utvisa och vi hoppas se Max-Q-datorer i Svenska notebook-guiden inom kort.

Max Q finns tillgängligt för tillverkare redan nu och vi förväntar oss att få se fler Max-Q-baserade modeller under Computex-mässan.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

→ Följ NordicHardwares Computex-bevakning bakom kulisserna på Instagram.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid