Nvidia har nu publicerat sina räkneskaper för sitt senaste bokföringskvartal som avslutades den 31 juli. Grafikkortstillverkaren ökade sin omsättning inte bara sedan första kvartalet utan även sett över det senaste året. Man ökade mer några procent över hela sitt produktutbud sedan första kvartalet men deras konsumentprodukter med systemprocessorn Tegra i täten ökade med hela 36,8%.

Nvidia har fortfarande sin största omsättning på den diskreta grafikkortsmarknaden där deras GPU-avdelning med GeForce-grafikort och styrkretsar inbringade intäkter på 638,5 miljoner dollar, vilket var 0,1% mer än i första kvartalet. Nvidias företagsdel med Tesla och Quadro systemen i spetsen ökade 4,2% med en omsättning på 210,3 miljoner dollar. Även om företagets konsumentprodukter med Tegra och deras nyinköpta Icera bredbandsmodem tidigare stått för en relativt liten del av omsättningen har man nu efter en rejäl ökning på 36,8% börjat klättra ifatt Nvidias företagsprodukter. Den totala omsättningen för konsumentprodukterna landade på 167,7 miljoner dollar vilket inte enbart är Tegras förtjänst men tydligt visar att Nvidias satsning på ARM-marknaden börjar att gå på rätt håll.

nvidia_revenue_split_q2fy2012

Samtidigt avslöjades det att man ökat sin marknadsandel på den mobila diskreta grafikkortsmarknaden med 8,9 procentenheter. Under andra kvartalet 2011 satt det i 50,6% av alla bärbara datorer med diskreta grafikkretsar en NVIDIA GPU. En siffra som även väntas öka under tredje kvartalet efter introduceringen av GeForce 500M-serien som snappats upp av flera stora tillverkare, bland annat ASUS, MSI och Clevo. Just Nvidias grafikväxlingsteknik Optimus och försäljningen av mobila grafikkretsar var en av de största anledningarna till företagets fina resultat menade vdn Jen-Hsun Huang.

  Q2 FY’11 Q1 FY’12 Q2 FY’12
Omsättning 811,2 miljoner dollar 962 miljoner dollar 1.017 miljarder dollar
Nettoresultat -141 miljoner dollar 135,2 miljoner dollar 151,6 miljoner dollar
Bruttomarginal 16.6% 50.4% 51.7%

På det stora hela rapporterade NVIDIA en omsättning på över 1 miljard dollar och ett nettoresultat på 151,6 miljoner dollar. En rejäl uppryckning från deras förlust på 141 miljoner dollar samma period förra året. Bruttomarginalen har också ökat rejält till rekordhöga 51,7% från 16,6% samma period förra året. Man tror sig kunna hålla sin positiva trend under tredje kvartalet med en omsättningsökning på 4-6% samt en bibehållen bruttomarginal.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Swedish BerserkJacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jacob Hugosson
Medlem

Jen-Hsun Huang sa väl när man tillkännagav Tegra att man trodde den skulle stå för minst 75% av företagets totala omsättning i framtiden? Såg det i nån video intervju om jag inte missminner mig…

Då tyckte jag han talade i nattmössan, men 2011 tror jag han förstod vad han pratade till skillnad från mig.

Svensken
Medlem
Svensken

Ja vägen fram för Nvidia är ju Tegra. Kul att det går bra för dom!