GP100 är utvecklingsnamnet på Nvidias kraftfullaste GPU i nya Pascal-familjen och med färsk 16 nanometer finfet-teknik och HBM2-minne är det stora förhoppningar på företagets nya grafikkort. Nu grävs det fram uppgifter kring flaggskeppet som pekar på hissnande prestandaökningar där beräkningskraften närmast fördubblas mot idag.

Nvidia kommer att lansera sin första generations grafikkort baserade på GPU-arkitekturen Pascal under andra halvåret 2016 och i tätposition ligger flaggskeppet GP100. Grafikkretsen som sägs tillverkas med upp till 17 miljarder transistorer hos taiwanesiska TSMC med ny 16 nanometer finfet-teknik kommer att bli en sällsynt kraftfull pjäs. Medan Nvidia ännu inte avslöjat några officiella prestandauppgifter för sin kommande GPU har det nu dykt upp nygamla uppgifter för Nvidias Pascal-arkitektur som visar på imponernade prestandannivåer.

Läs även: Nvidias första Pascal-grafikkort bekräftas få upp till 16 gigabyte HBM2-minne

Enligt ett prestandadiagram från en oberoende forskare och cuda-programmerare ska Nvidia med Pascal tagit sikte på att leverera 12 teraflops beräkningskraft i singelprecision och motsvarande 4 teraflops i dubbelprecision. Vilket kan jämföras med maximalt 6,6 teraflops singelprecision för Nvidias nuvarande Maxwell-gigant Titan X. En nära nog fördubbling av beräkningskraften.

Nästan dubbel prestanda per watt

Även om uppgifterna i sammanhanget är gamla som gatan då dokumentet togs fram redan i april 2014 verkar siffrorna stämma överrens väl med de förväntade specifikationerna. Nvidia har själva levererat siffror för den teoretiska beräkningskraften per watt i sina kommande GPU-arkitekturer där Maxwell spikats till 23 gigaflops per watt medan Pascal landade på 42 gigaflops per watt vid singelprecision. Vilket mycket riktigt ger närmare en fördubbling av beräkningskraften i samma format.

I tidigare ej spridda dokument bekräftar även Nvidia dubbelprecisions prestandan för Pascal som spikad vid 4 teraflops och medan de exakta siffrorna kan komma att ändras något är bilden ganska klar. Nvidia kommer att fördubbla den teoretiska beräkningskraften i sina kraftfullaste GPU-kretsar över en natt, en bedrift som spännande nog även AMD väntas matcha med nya Polaris-arkitekturen som väntas lanseras i sommar.

Via: Wccftech

Lägsta pris på Prisjakt.nu

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
S0urcerr0R Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Ibland tror man att kretsmakarna nått ett tak och att prestandahoppen mellan generationer endast kommer bjuda på ett par procent extra kraft.Men nu med 14/16nm, arkitekturförbättringar och radikala minnesförbättringar så verkar det som att vi kommer få uppleva ett massivt kliv i prestanda än en gång. Jag minns dock att NHW för nått år sedan rapporterade om en framtidsprognos kring grafik, där det sas att framtiden antagligen inte bara kommer vara helt positiv i alla aspekter, utan att man även kommer se en utveckling där prestandahoppen mot monsterklass-grafik även kommer få allt monstruösare priser. Jag ser det därför inte som… Läs hela »