Nvidias nästa generations GPU-arkitektur Pascal ska enligt nya uppgifter tillverkas med hjälp av 16 nanometers finfet-teknik hos Taiwanesiska TSMC. Den nya grafikkretsen trots husera makalösa 16-17 miljarder transistorer och leverera flera nya intressanta GPU-tekniker. Bland annat bekräftas nu att toppmodellen får hela 16 gigabyte HBM2-minne.

Nvidias stöd för High Bandwidth Memory i Pascal är ingen nyhet och det har tidigare talats om ett teoretiskt stöd för upp till 32 gigabyte grafikminne på de nya kretsarna. Nu säger nya uppgifter att Nvidia redan bekräftat att toppmodellerna i första vevan av Pascal-produkter kommer att levereras med 16 gigabyte grafikminne som lyder enligt den färska HBM2 specifikationer.

Om än inte 32 gigabyte så är det hela 4 gånger mer minne än vad dagens första grafikkort med HBM-minne erbjuder – Radeon R9 Fury X med sina 4 gigabyte.

NVIDIA Pascal GPU Specifications

Det är inte bara minnesmängden som blir betydligt högre från dagens HBM-grafikkort. Genom andra generationens HBM-teknik ökar även minnesbandbredden rejält, från 512 gigabyte per sekund i AMD:s nuvarande implementering till hela 1 terabyte per sekund med Nvidia Pascal. Eller för den delen de 334 gigabyte per sekund som Nvidia idag levererar med Geforce GTX 980 Ti och dess 6 gigabyte GDDR5-minne.

NVIDIA-Pascal-GPU-Chip-Module

Nvidia Pascal ska dyka upp i grafikkort på marknaden under 2016 och med de första provtillverkningarna i hamn är det inte helt uteslutet att detta sker redan i slutet på första halvåret. Mycket kan dock hända tills dess och Nvidia har inte bekräftat några uppgifter om deras kommande grafikkretsars lanseringsdatum.

Värt att nämna är att även AMD laddar för nya grafikkretsar nästa år kopplade mot HBM2-minne. Även här förväntas vi få se liknande minnesmängd och bandbredd.

Källa: Wccftech

Läs mer

Lägsta pris på Prisjakt.nu

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
MorkulLoppanH Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
LoppanH
Medlem
LoppanH

Det är väl lika bra att börja spara pengar redan nu för när dom där grejerna kommer är väl mitt 980ti ljusår efter :p

Medlem
Arne Berg

Ska bli intressant att se om nv-link bara blir för servermarknaden, eller om det även dyker upp i konsumentprodukter.Sen även hur det implementeras, om man behöver sätta korten i pci-e portar eller om man kommer kunna montera dom på tex 5,25″ platser eller liknande. (skulle inte ersättaren till fury x få 8Gb minne?) Sen behöver vi spel som kan utnyttja korten också inte bara massa konsollportar (Man får väl hoppas på star Citizen.)Fast i för sig så kanske det börjat dyka upp någon intressant 4k skärm fram till dess också, då lär ju kraften behövas. Idag så är alla 4k… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Ase”]Fast i för sig så kanske det börjat dyka upp någon intressant 4k skärm fram till dess också, då lär ju kraften behövas. Idag så är alla 4k skärmar för små 27″ eller 34″ fast då i 21-9 formatet (finns ju philips 40″ iför sig.) Men skulle vilja se fler i den storleken en 50″ 21-9 så man får lite höjd på skärmen också inte som idag 34″ samma höjd som en 27″ (16-9). Känns svårt att byta ner sig från min 30″ 16-10 till något mindre (höjdmässigt)[/quote] Lite off-topic men jag måste fråga:Förstår inte riktigt, varför vill du… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Fel postat

Medlem
Arne Berg

[quote name=”Morkul”][quote name=”Ase”]Fast i för sig så kanske det börjat dyka upp någon intressant 4k skärm fram till dess också, då lär ju kraften behövas. Idag så är alla 4k skärmar för små 27″ eller 34″ fast då i 21-9 formatet (finns ju philips 40″ iför sig.) Men skulle vilja se fler i den storleken en 50″ 21-9 så man får lite höjd på skärmen också inte som idag 34″ samma höjd som en 27″ (16-9). Känns svårt att byta ner sig från min 30″ 16-10 till något mindre (höjdmässigt)[/quote] Lite off-topic men jag måste fråga:Förstår inte riktigt, varför vill… Läs hela »