Runt 50 000 kronor får du betala för Nvidias proffskort Quadro P6000. Med en fullpackad GP102 GPU får du dock spelprestanda som heter duga.

Nvidia separerar sina grafikkortslösningar för konsumenter och företag. Geforce för vanliga spelare och Quadro för servrar och företag som vill utföra GPU-beräkningar. Med det sagt är kretsarna i de olika grafikkorten ofta snarlika, ibland identiska.

När Hothardware bestämde sig för att testa Nvidias nya monstermodell i Quadro-familjen valde man passande nog att inte bara testa GPU-beräkningar. Man drog även igång ett par spel och visade att 50 000-kronors kortet är ett spelgrafikkort av rang. Baserat på en GP102 GPU med alla sina 3 840 cuda-kärnor aktiverade är grafikkretsen snäppet kraftfullare än den GP102 GPU som hittas i entusiastkortet Titan X. Nvidias Titan X Pascal får nöja sig med 3 584 cuda-kärnor och även hälften så mycket minne. 12 gigabyte GDDR5X mot 24 gigabyte GDDR5X som i Quadro P6000.

Bäst spelprestanda med Quadro P6000

Med samma klockfrekvenser från fabriken och ett övertag i beräkningsprestanda visade Quadro P6000 vart skåpet skall stå även i spel. I 3Dmark Time Spy levererade P6000 totalt 8 698 poäng medan Titan X fick nöja sig med 8 175 poäng.

Än mer talande var resultaten i Hitman 2016 med Directx 12 aktiverat. Där levererade Quadro P6000 68,37 fps i 4K-upplösning med ultra-inställningar. Titan X fick nöja sig med 58,39 fps medan GTX 1080 halkade efter ytterligare med 47,4 fps i samma test.

Noterbart var även att minimumfrekvensen i spelet var betydligt högre med Quadro P6000. Vilket kan indikera att den smått galna minnesbufferten på 24GB spelade viss roll.

Nvidia har utrymme för kraftfullare Geforce-kort

Medan ingen datorspelare med mer vett än pengar bör köpa ett Quadro-grafikkort finns det intressant information att hämta. Testerna hos Hothardware visar att Nvidia har betydligt mer grafikprestanda att hämta i sin GP102 GPU genom att låsa upp ytterligare cuda-kärnor. Skulle företaget känna sig hotade av AMD Vega eller vilja höja ribban ytterligare på konsumentmarknaden kan ett Geforce-grafikkort med en fullstor GP102 leverera rejäla prestandaökningar. Troligtvis prestanda som räcker för att driva merparten av spel vid 4K-upplösning över 60 fps, något av en milstolpe för dagens spelmarknad. Det är osäkert ifall Geforce GTX 1080 Ti skulle tillåtas prestera bättre än Titan X men möjligheterna finns ifall Nvidia skulle känna det röda laget nosa i nacken.

Grafikkort på Prisjakt.se

Rubrik

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
denstore Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
denstore
Medlem
denstore

Funderingen direkt blir väl hur det där 60k-kortet står sig mot två GTX 1080?

Medlem
Olle P

Jag tycker att den stora nyheten här är att Nvidias ”professionella” drivrutiner för första(?) gången inte fungerar direkt dåligt till spel.
Tidigare har det varit känt att även om den här typen av grafikkort haft mer än tillräcklig beräkningsprestanda för att kunna göra bra ifrån sig så har drivrutinerna satt käppar i hjulen vid speltester.