Nvidia har nu officiellt avtäckt sina två senaste grafikkort för laptops i form av Geforce RTX 3050 och 3050 Ti. Dessa tillsammans med en rad nya bärbara RTX-datorer vars antal nu sträcker sig till över 140 olika modeller med RTX-tekniker i sig.

Det är inte bara Intel som idag sjösätter ny hårdvara för bärbara datorer. Nvidia har nu officiellt sjösatt två nya grafikkortsmodeller. Dessa kommer att vara exklusiva för bärbara datorer och gå under namnen Geforce RTX 3050 och RTX 3050 Ti. Tillsammans med dessa och de nya datorer grafikkorten kommer i kommer antalet RTX-bestyckade bärbara datorer snart sträcka sig till över 140 modeller.

Dessa två nya enheter från Nvidia är utvecklade för att dra mellan 35 och 80 W. Det är upp till individuella datortillverkare att justera enheterna efter tycke och behov. Båda grafikkorten bygger på den Ampere-baserade grafikprocessorn GA107 och RTX 3050 Ti ser ut att få ut det mesta av grafikprocessorn. Detta inkluderar 2 560 CUDA-kärnor, 80 Tensor-kärnor och 20 RT-kärnor. Icke Ti-modellen får dock en något nedskuren variant med 2 048 CUDA, 64 Tensor och 16 RT-kärnor. Minnesmängden förblir densamma för de två modellerna, det vill säga fyra gigabyte GDDR6 med en 128-bit bred minnesbuss.

Sett till klockfrekvenser ser vi en maximal turbofrekvens på 1 695 MHz för Geforce RTX 3050 Ti medans syskonet kan sträcka sig upp till 1 740 MHz som högst. Nvidia har dessvärre inte listat några klockfrekvenser för videominnet i skrivande stund. Båda modellerna kommer dock med stöd för Resizable BAR och agerar över PCIe 4.0.

När det kommer till spelprestanda menar Nvidia att målet för grafikkorten är att nå 60 bildrutor per sekund (FPS) eller mer i 1 080p-upplösning med hjälp av DLSS. I Call of Duty: Warzone kan RTX 3050 Ti nå omkring 80 FPS utan DLSS aktiverat. Slås tekniken på ska FPS-antalet stiga till omkring 100. En dubblering i FPS jämfört med föregående generationens Geforce GTX 1650 Ti. De inkommande spelorienterade datorerna med något av dessa nya grafikkort kommer även utrustas med elfte generationens Core H-processorer från Intel.

Grafikkorten är inte endast menade för speldatorer. De kommer även att återfinnas i så kallade ”skaparlaptops” för den som jobbar med mycket kreativt arbete, till exempel Lenovo IdeaPad 5i Pro och liknande datorer. För sådana belastningar hävdar Nvidia att RTX 3050 Ti ska erbjuda upp till sju gånger bättre prestanda för redigering av 4K-videor och upp till fyra gånger prestandan när det kommer till fotoredigering.

Vi ser nya inkommande datorer från Nvidias partnertillverkare som Acer, Asus, Lenovi, MSI, Razer med flera. Datorernas riktpriser kommer att starta på 799 dollar och sedan stiga därifrån beroende på konfiguration och specifika datormodeller.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid