NVIDIA har de senare åren haft två stora dragplåster på grafikkortsmarknaden, PhysX för accelererade grafikeffekter samt CUDA för GPGPU-beräkningar. Under GPU Technology Conference meddelade NVIDIA att man nu tillsammans med PGI ska utveckla en x86-version av CUDA.

Genom att låta CUDA köras på valfria x86-processorer öppnar NVIDIA en enorm marknad för CUDA-baserade applikationer, men begränsar samtidigt sina egna lösningars prestandaövertag. Grafikkortstillverkaren var dock tydliga med att deras egna GPU-lösningar fortfarande kommer att ge bästa prestanda. NVIDIA ska tillsammans med PGI (The Portland Group) utveckla den nya versionen av CUDA, men när 

När nu Intel bakar in en video-omkodningskrets i sin Sandy Bridge-arkitektur finns det all anledning för NVIDIA att se över sina alternativ för att sprida sitt CUDA-varumärke. Även om de stora fiskarna hittas på server/HPC-marknaden där också CUDA är ett viktigt vapen för grafikkortstillverkaren. Den stora frågan är då vilka prestandaskillnader vi kommer att se mellan CPU- och GPU-accelererade CUDA-applikationer.

cuda

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid