Det ser ut som att Tegra 3 inte kommer ersättas nu i år utan att det blir en kortare fördröjning till början av nästa år under CES-mässan. Då ska Tegra 4 visas upp tillsammans med de första designvinsterna och därefter ska ännu fler enheter visas upp under Mobile World Congress.

Nvidia har på relativt kort tid blivit en aktör att räkna med på den mobila marknaden med deras Tegra-serie processorer. Medan deras Tegra 3 fortfarande är en förhållandevis bra systemprocessor så finns det klart mer högpresterande och strömsnåla alternativ idag. Nu rapporterar Fudzilla att ersättaren till Tegra 3 är på gång vid namn Tegra 4 som troligtvis går under kodnamnet Batman, eller vi menade Wayne.

Tegra 4 ska enligt tidigare uppgifter inte komma med integrerat modem utan det här kommer fortsättningsvis att skötas på en separat krets. Troligtvis handlar det om att ge deras tillverkarpartners högre flexibilitet eller att kunna sälja modem i deras Icera-serie för en extra slant.

Uppgifterna om Tegra 4 är i övrigt mycket få men det har tidigare talats om en 4-plus-1-arkitektur som den vi hittar i Tegra 3 där en svagare processorkärna används som en dedikerad strömsparfunktion. Sett till grafikdelen är det ett stort frågetecken. Men det talas om att den grundläggande arkitekturen kommer vara mer lik den i stationära datorer med stöd för både OpenCL och CUDA – någonting Nvidias representanter tidigare antytt i samtal med NordicHardware. Men alla specifikationsuppgifter är ännu obekräftade och vi råder därför våra läsare att ta dessa med en nypa salt. Vi bör däremot kunna räkna med att Tegra 4 kommer bygga på en mer strömeffektiv 28 nanometerteknik.

Tegra 4 ska närma sig det stadie då kretsen är redo för massproduktion men det kommer dröja till CES 2013 (Consumer Electronics Show) som hålls mellan 8 och 11 januari innan den offentliggörs. Då ska de allra första designvinsterna visas upp och detta kommer att kompletteras med ytterligare enheter under MWC 2013 (Mobile World Congress) månaden därefter.


Relaterade artiklar:

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
MorkulTempel-Tjalve-NiQ3 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Micke
Medlem
Micke

Kal-El till Wayne? Vem är det som hittar på namnen här egentligen.

Varför inte kalla den Steve?

/s

Kimo Linder-Fattah
Medlem
Kimo Linder-Fattah

[quote name=”shaglord”]Kal-El till Wayne? Vem är det som hittar på namnen här egentligen.

Varför inte kalla den Steve?

/s[/quote]
Steve Jobs?

Niklas Öryd
Medlem
Niklas Öryd

[quote name=”shaglord”]Kal-El till Wayne?
/s[/quote]
BATMAN!!

Wayne > Robin > penguin > Joker >

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Clark Kent?

Medlem
WIRN

Varför en 4+1?
Är det inte vettigare att klocka ner en kärna samt stänga av de andra ist för att använda 5 kärnor?

Tempel
Medlem
Tempel

Dom har levt mycket på sitt namn, det är dags att nVidia levererar nu. Inte bara det som vilken annan SoC-tillverkare fixar. Är ju bara Qualcomm som sticker ut ordentligt.

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”WIRN”]Varför en 4+1?
Är det inte vettigare att klocka ner en kärna samt stänga av de andra ist för att använda 5 kärnor?[/quote]

Bland annat för att det är ett enklare sätt att lösa uppgiften på. Sedan är det också så att bygga en kärna för prestanda och samtidigt låg förbrukning är svårt. Att då designa en kärna med låg förbrukning är enklare då man inte behöver alla funktioner samt tänka på att hålla prestandan uppe.