Pascal blir Nvidias riktiga smällkaramell för grafikglada datoranvändare under 2016 och den nya GPU-arkitekturen har flera spännande nyheter att sukta efter. I väntan på att Pascal ska dyka upp på butikshyllorna har nu Nvidia gett ytterligare en förhandsvisning av hur denna GPU kommer att dyka upp i olika formfaktorer.

Pascal kommer att användas i flera olika grafikkortsprodukter från Nvidia och förutom Geforce-familjen för stationära speldatorer kommer tillverkaren även att utveckla specifika lösningar för servrar och arbetsstationer under sitt Tesla-varumärke. Med hjälp av Nvidias kommande nvlink-databuss och HBM2-minneskretsar kommer Pascal öppna för extra spännande formfaktorer, något företaget visat upp ytterligare prov på under GTC 2015 i Taiwan.

Under sin huvudpresentation av Pascal visade Nvidia upp en ny bild av HPC (High Performance Computing) modellen av Pascal som kommer att levereras på en ny form av kretskort. Nvidia har tidigare visat upp exempelbilder av grafikkort som använder sig av små smidiga GPU-kretskort kopplade till datorsystem med hjälp av en så kallad mezzanine-kontakt. En ersättning för det mer traditionella PCI Express-formatet och dess portar. Med hjälp av sin egen Nvlink-teknik kommer Pascal få en databandbredd mellan kretskort och systemet på mellan 80 till 200 gigabyte per sekund. Enligt Nvidia ska Nvlink leverera 5 till 12 gånger högre datahastighet än PCI Express 3.0 kan göra idag.

Nvlink och HBM2 öppnar för nya smidigare formfaktorer

Nvidias Mezzanine-kretskort är betydligt mindre än traditionella PCIe-kretskort och ska enligt bilderna att döma matchas med fyra HBM2-minneschip placerade kring Nvidias Pascal GPU. Minnesmängden ska ligga på upp till 16 gigabyte för konsumentgrafikkort och upp till hela 32 gigabyte för server och HPC-produkter.

Nvidia Pascal väntas lanseras tidigast under andra kvartalet 2016 och kommer att matchas mot AMD Arctic Islands med sin Greenland GPU, även denna med stöd för 32 gigabyte HBM2-minne och tillverkad med samma 16 nanometer finfet-teknik som Pascal.

Källa: Wccftech

Läs mer

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Morkulmetalmumin Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Arne Berg

Frågan är kommer nv-link till Arbetsstationer & vanliga datorer också ? eller kommer det bara till HMB & servrar?
Ska bli intressant & se när det blir dags.
Skulle själv kunna tänka mig att slippa sätta mina grafikkort på Pci-e platserna utan sätta dom på en annan plats i chassit(hemmabyggt)

metalmumin
Gäst
metalmumin

Tycker Nvidia har börjat få svettiga händer här med tidigt Pascal peppande. De har aldrig haft en så här tidig kampanj inför en lansering. Förmodligen så är AMD:s lösning inte helt fel.

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”metalmumin”]Tycker Nvidia har börjat få svettiga händer här med tidigt Pascal peppande. De har aldrig haft en så här tidig kampanj inför en lansering. Förmodligen så är AMD:s lösning inte helt fel.[/quote] Lite udda rapportering av NH. nVidia pratade inte så mycket om Pascal utan mer om nvLink och bekräftade att Volta skulle komma 2017. Sedan var det bara massa server prat, stort sätt ingenting om konsument versionen av Pascal. Att nVidia vill prata om serverversionen av Pascal är inte förvånande då den inte ligger allt för långt borta. Vad AMD var kommandes är mycket intressant men det finns… Läs hela »