Intel har nu länga arbetat på att ta fram allt billigare lösningar med MLC-baserat NAND-minne för att försöka bredda ut SSD-tekniken hos flera konsumenter än tidigare. Men deras högpresterande SLC-utbud har stått stilla i utvecklingen där X25-E är den enda riktiga lösningen. Nu är Intel på gång med sin kommande Ramsdale-SSD som baseras på 34nm SLC och ska nyttja PCI-Express istället för SATA.

Fördelarna med SLC är nära på dubbelt så hög hastighet som MLC samt att de klarar av ett offantligt högre antal skrivningar, den stora nackdelen är att man bara kan lagra hälften så mycket data på varje block i minnet vilket gör att det blivit ett väldigt sällsynt alternativ de flesta tillverkarna inte bryr sig om på SSD-marknaden.

Intel tänker nu uppdatera sin serie SSD-enheter med SLC-tekniken men det är mera en företagslösning för servrar det handlar om. Ramsdale blir ett instickskort likt OCZ RevoDrive som nyttjar PCI-Express istället för SATA för den potentiellt högre bandbredd man kan få ut. Men Ramsdale till skillnad från RevoDrive kommer vara en serverlösning där hög bandbredd är av extra vikt samt att instickskort är en lösning som gärna används för att för att få ned densiteten på servrar.

Ramsdale ska skeppas med 200 GB och 400 GB och tillsammans med Lyndonville som väntas släppas ungefär samtidigt kommer den utdaterade trotjänaren X25-E att fasas ut från marknaden. För er som är intresserade av Ramsdale så är det värt att tänka på att det är en produkt för servermarknaden så de lär knappast bli av den billigare sorten SSD:er. Enligt Fudzilla väntas Ramsdale släppas under fjärde kvartalet och inte det tredje som först planerat.

Relaterad nyhet:

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid