Prislappen på hemelektronik kan komma att öka med upp till 320 kronor per produkt i butik – så lyder förslaget på en ny kemikalieskatt specifikt för elektronik.

Med en särskild kemikalieskatt för hemelektronik vill regeringen motverka de potentiella hälsoriskerna från de ämnen som förekommer i moderna elprylar, antingen direkt i produkten eller som en del av tillverkningsprocessen. Sådant lyder åtminstone resonemanget bakom den nya punktskatt som presenterats som en del av 2017 års budgetförslag, som kan träda i kraft 1 april nästa år.

Förslaget är en skatt per enhet vikt – 120 kronor per kilo med ett maxtak på 320 kronor totalt. Det förväntas leda till 2,4 miljarder kronor i ökade skatteintäkter varje år.

I snitt 7,5 procent prishöjning per produkt

Utöver hemelektronik såsom datorer, mobiltelefoner, TV-apparater och tillbehör så påverkas även vitvaror av kemikalieskatten. Även produkter som inte innehåller några av de skadliga ämnen som förslaget hoppas motverka kommer omfattas av prishöjningen – som mest kan ett avdrag på 75 procent göras för produkter som är fria från både bromklor- och fosforföreningar, samt brom- och klorföreningar.

Just att beskattningen appliceras efter vikt väcker frågetecken om hur förslaget kan påverka prisbilden för olika sorters produkter i butik. En produkt som väger ett kilo och kostar cirka 120 kronor kan exempelvis fördubblas i pris, medan en påkostad mobiltelefon som väger betydligt mindre men kan innehålla snarlika kemikalier istället kan få ett prispåslag på någon enstaka procent. I genomsnitt rör det sig om en prisökning på cirka 7,5 procent per produkt.

Stark kritik från branschen

Förslaget möts av skarp kritik från flera håll, bland annat från branschorganisationen Elektronikbranschen som menar att beskattningen kommer slå hårt mot svenska återförsäljare, och samtidigt gråimport från utlandet, med minimal inverkan på mängden skadliga ämnen som förs in i landet.

– Samma produkter kommer köpas som tidigare. Miljön kommer inte att hjälpas, men svenska företag kommer att slås ut. Jag tror inte det är så en näringslivsvänlig regering vill agera. Giftiga och farliga kemikalier ska förbjudas på EU-nivå, först då ändras produktionen och miljövinster uppnås, säger Klas Elm, VD för Elektronikbranschen, i en intervju med IDG.

Att handeln i svenska butiker kommer minska av åtgärderna framgår även som en nyckelpunkt i själva budgetförslaget. I propositionen menas däremot att försäljning som förloras till utländska aktörer kommer balanseras av förbättrad folkhälsa, med ”lägre sjukfrånvaro, lägre vårdkostnader samt ökad livslängd och livskvalitet”.

Oklart hur komponenter påverkas

Nordichardware har sökt Tullverket för detaljer om den nya punktskatten, men väntar fortfarande på svar. Vi har även varit i kontakt med återförsäljare – för att få klarhet i huruvida interna datorkomponenter kommer omfattas, och i så fall i vilken utsträckning – men utan några konkreta svar.

I nuläget tycks det helt enkelt inte vara någon som vet exakt hur svensk komponentförsäljning kommer påverkas, då definitionerna som listas i budgetförslaget är minst sagt luddiga i sin beskrivning. Bland de påverkade produkterna listas exempelvis ”bearbetningsenheter till maskiner för automatisk databehandling” och ”bärbara maskiner för automatisk databehandling”.

Budgetförslaget finns att läsa i sin helhet på regeringens hemsida, är tänkt att träda i kraft 1 april 2017.

Rubrik

Annons

13
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
4 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
GurraJan FalkRawlandjaghatarpolitikerEva Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Baalzie
Gäst
Baalzie

Korkade djävla svenska politiker som har noll koll och nada verklighets förankring! Fan vad glad jag är att jag flyttar innan året är slut! Hurra!

Tomten
Gäst
Tomten

Härligt med miljöpartister i regeringen!

Medlem

Miljöpartiet som knappt klarar sig över 4% får härja med alldeles för stor påverkan. Är det inte öppna gränser man önskar åt allsköns skräp, så är det skämtskatter som kännetecknar dessa idioter.

Baalzie, jag lämnade det sjunkande skeppet redan 2013.

Rråland
Gäst
Rråland

Uj, vad de gillar att beskatta oss, politikerna. Men vad använder de sedan pengarna till? Är det till genuspedagoger och feministiska knyppningskurser så känner jag mig väldigt omotiverad att betala skatt. Ja, jag försöker komma på sätt att komma undan skatten, till och med.

Eva
Gäst
Eva

Seriös kommentarer, Som alltid.Folk som arbetar har fått sänkt skatt… Sen går samma personer och undrar varför sjukvården och välfärden inte fungerar längre…Människan har kortsiktigt enkelspårigt tänkande…

Vad är alternativet ? totalförbjuda elektronik med cancerogena och hormonstörande ämnen. Kemiskatt fungerar långsiktigt oavsett man vill det eller inte. Särskilt för alla personer som sitter i kontorslandskap med elektronik / datorer. Vem vill andas i skit frivilligt ?.

Magnus
Medlem
Magnus

Då kan det gälla ex. Kemikalier soffor och kemikalier gardiner också. Nej, detta är ett sätt att ta in mer skatt. Vill man ändra på detta är det något man lobbar för inom EU och EES. När vårt svenska IKEA säljer kemikalier produkter i massor så blir detta bara patetiskt.
http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Skatter/Skatt-pa-arbete/Marginalskatt/?graph=/13770/1/all/

Morkul
Medlem
Morkul

Använder man sig av en lite mer neutral källa så finner situationen lite annorlunda: http://www.oecd.org/ctp/tax-policy/taxing-wages-tax-burden-trends-latest-year.htm

Statistik är något som man alltid kan vända och vrida för att få siffrorna till sin egen fördel. Att då använda Svenskt Näringslivs siffror i skattefrågor är farligt, de gör ju allt för att utmåla Sverige för att vara ett dåligt land i perspektiv för att få opinion för sänkta skatter.

Eva
Gäst
Eva

Allt är patetiskt i början. Var så med glödlamporna som de förbjöd Soffor, möbler, kläder gardiner du har inte dessa typ i en varm bastu där de kan avge extra mycket skit och är annan mindre enrgikrävande tillverkningsprocess. Kommer säkert skatt där med så småningom. lagar är lagar vissa saker måste gå genom eu vissa kan sverige göra själv. Självklart gillar jag det inte men ser inga problem beställa utomlands om det blir för stor höjning Sen länka till Svenskt Näringsliv sida. De har schizofreni då de gäller ordet skatt. Miljonärer, miljardärer som får flera 100 miljoner då det förlorar… Läs hela »

karlssonpåtaket
Gäst
karlssonpåtaket

Så jävla bra, varför tar vi inte skatt på luften man andas också.

Rawland
Gäst
Rawland

You ain’t seen notthin’ yet..
Ge dom inga dumma ideer!

jaghatarpolitiker
Gäst
jaghatarpolitiker

”kemikalieskatt” 😀 kalla det vad fan ni vill. det är en elektronikskatt som inte har någonting med kemikalier att göra.

jävla idiot politiker som bara vill ha mer och mer helatiden

Jan Falk
Medlem
Jan Falk

Eva , Morkul samt Magnus inlägg är de enda kan se är värde i.
Kan tillägga att det här är en tillfällig skatt .
Deltar sällan i trådar om skatt och speciellt detta av skäl det är inte partipolitik det handlar om.
Globalt strävar länderna hälsomyndigheter att förmå tillverkarna frivilligt byta ut till acceptabla medel.
Tror man det här kommer bli en skatt som sitter kvar så vände er då till tillverkarna fråga då varför fortsätter ni använda de kemiska substanserna trotts ni borde inse att det är bättre

gurrag79
Medlem
gurrag79

Kemikalier som är skit måste hanteras på något sätt för att det ska gå bra för den här planeten långsiktigt. Om det sen drabbar även en majoritet av människors plånböcker, so be it. Slås planeten ut av ett korrupt eko-system finns inga människor kvar. Så enkelt är det. Miljöpartiets skatt är konstig, precis som många andra förslag från partiets, men att något måste göras får man heller inte glömma.