MacBook Pro kommer att få pekskärm som baseras på OLED-teknik enligt nya uppgifter från Bloomberg. De nya modellerna ska lanseras under 2025 och utvecklas nu aktivt. Det blir en helomvändning för Apple, som tidigare förlöjligat pekskärmar i laptops.

Under de senaste tio åren har Windows-laptops av alla slag lanserats med pekskärmar. Apple har samtidigt vägrat erbjuda touch-funktionalitet för Mac-datorer. Steve Jobs uttryckte till och med att pekskärmar inte passar på datorer eftersom det inte är ett bekvämt sätt att använda en dator. Tim Cook har liknat Microsofts försök att kombinera pekskärmar och laptops med att kombinera brödrostar med kylskåp. Nu menar Mark Gurman, Apple-journalist på Bloomberg, att Apple ändå aktivt utvecklar en ny MacBook Pro-laptop med en inbyggd pekskärm.

Uppgiften representerar alltså en helomvändning av Apples strategi kring pekskärmar men kommer också i en tid då allt fler applikationer som kan köras på Mac-datorer, utvecklats för iPhone och iPad i första hand. Med samma Apple Silicon-arkitektur mellan Mac och iPad är det enklare än någonsin för utvecklare att skapa applikationer för båda plattformarna. Apple har dessutom förändrat gränssnittet i macOS för att göra knappar större och inställningar enklare att träffa med ett finger, utan att möta nyheterna med passande hårdvara.

Kan OLED slå miniLED?

Enligt Gurman kommer en kommande MacBook Pro med pekskärm att kombineras med en nyhet för Apples Mac-produkter: OLED. Företagets nuvarande modeller använder extremt ljusstarka miniLED-baserade LCD-bildskärmar. För att erbjuda liknande prestanda kan Apple behöva vänta på nya OLED-paneler och sannolikt implementera kraftfulla kylplattor som är ovanliga i laptops i dag. Företaget har å andra sidan lång tid på sig att utveckla tekniken. Enligt Gurman ska den första modellen lanseras under 2025. Apple kommer dessutom ha tillfälle att testa OLED-bildskärmar i större format när iPad Pro enligt rykte byter till OLED-teknik under 2024.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid