För de som ännu inte hoppats på SSD trenden finns en stor anledning att göra detta 2012 i samband med Intels lansering av Chief River som är deras nya mobila plattform baserad på Ivy Bridge, som ersätter Huron River och Sandy Bridge. En ny teknik från Intel ska sänka strömförbrukningen i vänteläge till detsamma som i strömsparläge.

Den nya tekniken saknar ännu ett namn, men tanken är att vidareutveckla standby-läget ett steg längre i din dator. Vad tekniken gör är att skriva över datan från DRAM-minnet till SSD-enheten i datorn och efter en stund försätter datorn i ett strömsparläge där energiförbrukningen är många gånger lägre än ett vanligt viloläge. Genom att använda en SSD som mellanlagring för strömsparläget kan system blixtsnabbt föra tillbaka informationen till systemminnet när datorn väcks och på så sätt ge en starttid jämförbar med vanligt viloläge, trots att strömförbrukningen inte är högre än vid ett vanligt strömsparläge. Något som i vanliga system tar betydligt längre tid att väcka datorn ur. Fördelarna med detta är att datorn drar i princip ingenting vid vila och det skulle bara ta ett fåtal sekunder att starta datorn och få igång alla de applikationer du använde där du sist slutade.

Vad som krävs för att den nya teknik ska fungera är den nya Chief River-plattformen med Ivy Bridge-processor, Panther Point styrkrets, Windows 7, SSD och ett BIOS som stödjer detta. Enligt Fudzilla gäller den nya tekniken bara den bärbara Chief River-plattformen men det skulle inte förvåna oss om vi även får se detta i Intels utbud för stationära datorer.

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Swedish BerserkSebbeAnton KarmehedSnigelnKogster Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Alexander Anderson
Medlem
Alexander Anderson

Och det här är annorlunda från ”hibernate” hur?

Snigeln
Medlem
Snigeln

NH missade hela poängen med tekniken;
”The technology allows user to put his machine in standby mode, after which the configured amount of time data moves from DRAM to non-volatile memory, in this case the SSD.”

Det är alltså att maskinen läggs i viloläge först ett tag efter att maskinen lagts i vänteläge. Fast det här är inte heller något nytt, Apple låter sina maskiner (om de är rätt inställda) gå från vänteläge till viloläge när strömmen i batteriet börjar ta slut.

Anton Karmehed
Admin

Vi har förtydligat teknikens funktion i nyheten nu, hoppas det är lite mer lättförståligt.
Just för bärbara datorer med generellt mindre kraftfulla komponenter och mer tid i viloläge är detta en klart intressant lösning. Är ganska trött på min egen CULV-baserade laptop som trots SSD tar ganska lång tid på sig att vakna upp från strömspar/viloläge.

Sebbe
Medlem
Sebbe

*Host* Löjligt. Det tar tre sekunder att starta windows från hibernate från hårddiskarna, men trettio sekunder att läsa in bios och 15 sekunder att få bild på skärmen. Före man har UEFI och en bildskärm som är snabbare än 5 sek så är det iaf meningslöst.

Svensken
Medlem
Svensken

Känns som att Intel satsar fullt ut nu med 3D transistorer och nu denna teknik som ska kunna sänka strömförbrukningen i vänteläge. Hoppas AMD och VIA kan hänga på bara.