Apples tredje generations iPad har nu blivit dissikerad ner till sina beståndsdelar av företaget iFixit som bland annat avslöjar mer information om den nya surfplattans uppgraderade systemprocessor Apple A5X. Av bilderna att döma är kretsen trots allt tillverkad med ny teknik.

När Apple lanserade sin nya iPad, som man så fint kallar sin tredje generations surfplatta, var det utan några detaljerade uppgifter kring surfplattans kretsar. Lika sällan som Apple avslöjar alla detaljer för sina kretsar, lika ofta är det någon som tar reda på informationen ändå. Först ut som så många gånger tidigare att bryta upp Apples nya skötebarn var iFixit och förutom att vi nu kan se alla de komponenter som gömmer sig under den högupplösta skärmpanelen har man på Anandtech även utfört lite beräkningar för att fastställa systemprocessorns specifikationer.

applea5x3

Apple A5X kommer som bekant med dubbelt så många GPU-kärnor – 4 mot 2 i Apple A5 – men med samma antal CPU-kärnor som tidigare. Genom att bryta upp surfplattan kunde iFixit konstatera att Apple kopplat sin systemprocessor mot två 512MB DDR2-kretsar vilket också bekräftar ryktena att surfplattan utrustats med 1GB RAM.

Kanske mer intressant är de uträkningar som gjorts kring systemprocessorns fysiska storlek. Själva kiselkretsen ser ut att mäta runt 10,8mm x 10,8mm vilket ger en ytstorlek på 117,5mm^2. Detta i sin tur skulle indikera att Apple trots allt tillverkar sin nya systemprocessor med antingen 28nm eller 32nm-teknik, något som först var lite osäkert med tanke på surfplattans relativt tidiga lansering. Om uträkningarna stämmer någorlunda kan vi i alla fall utesluta 45nm som Apple A5 tillverkades i, kretsen skulle då helt enkelt varit betydligt större.

Uppdatering 2012-03-17: Det har nu dykt upp regelrätta mätningar av Apples nya systemprocessor och med 162,94mm^2 är Apple A5 betydligt större än tidigare uppgifter sagt och alltså fortfarande är tillverkad med Samsungs 45 nanometerteknik. Kretsen är närmast groteskt stor för att vara en mobil systemprocessor och kan jämföras med exempelvis NVIDIA Tegra 3 på runt 80mm^2 eller exempelvis Tegra 2 på 49mm^2. Källa: Anandtech

Andra komponenter som avtäcktes under dissikeringen var Qualcomms MDM9600 4G-modem samt ett gigantiskt batteripack för att hålla den strömhungriga skärmen och 4G-modemet mätta och belåtna. Noterbart är också att den 9,7 tum stora skärmpanelen med sin imponerande 2 048 x 1 536 pixlars upplösning ser ut att vara tillverkad av Apples antagonist Samsung, ett företag som troligtvis även tillverkar just Apple A5X-processorn.

Källa: iFixit, Anandtech


2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
IcedEarthSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Intressant. Lite småskoj att Samsung fortfarande står som en väldigt viktig tillverkare för Apples del.

Då kanske Samsung kan komma med en surfplatta med Android i samma upplösning? 🙂

Rickard
Medlem
Rickard

Dax att uppdatera denna nyhet. Mer info har tillkommit.

[url]http://www.macrumors.com/2012/03/16/a5x-chip-floorplan-reveals-significant-space-required-for-quad-core-graphics/[/url]

[url]http://www.anandtech.com/show/5685/apple-a5x-die-size-measured-16294mm2-likely-still-45nm[/url]