Apple sägs stå beredda med en ny generation bärbara datorer som inte bara drar nytta av Intels färska Sandy Bridge-arkitektur, de ryktas även komma med stöd för det nya datagränssnittet Light Peak. Apples nya MacBook Pro-modeller sägs vara planerade för lansering redan den 24 februari och butiker sägs redan fått hemlighetsstämplade produktleveranser från Apple.

Ryktena som intentifierats under helgen är visar att Apple mycket riktigt har nya produkter på gång för en snar lansering och efter att bland annat Best Buy i USA råkat lista nya, men ännu ej detaljerade, datormodeller i sina prislistor verkar det stå utom allt tvivel att det just handlar om en ny generation MacBook Pro. Återförsäljare har redan tagit emot pallar med nya Apple-produkter som inte får öppnas förrän tillverkaren ger sitt godkännande, vilket bekräftar en snar lansering.

Apple väntas lansera de nya modellerna med Intels kritikerrosade Sandy Bridge-processorer, trots företagets styrkretsproblem. Troligtvis använder sig Apple endast av de två primära SATA 6,0 Gbps portarna, vilka är opåverkade av Intels tillverkningsproblem. Exakt hur Apple förändrat sin MacBook Pro-familj sedan förra generationen är i övrigt oklart, men även om uppgraderingen till Sandy Bridge är given finns det andra spännande tekniker bakom hörnet.

macbookpro

Intel Light Peak som är ett extern datagränssnitt i likhet med USB har länge varit av intresse för Apple. Light Peak med en teoretisk överföringshastighet på hela 10 Gbps (simultant åt båda håll) är betydligt snabbare än SuperSpeed USB 3.0 och skulle bland annat kunna användas för avancerade dockningsstationer där all data kan föras över en ensam kabel.

Nu säger rykten att Apples nya MacBook Pro-familj kan vara den första produktgruppen som drar nytta av Intel Light Peak. Det verkar vara klart att Apple satsar på Light Peak under 2011, kanske redan senare i veckan med sin nya MacBook Pro-serie. Men klart är i alla fall att Sandy Bridge gör den nya generationen betydligt rappare än den nuvarande.

Källa: CNET, AppleInsider

11
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
DecrypheSwedish BerserkAnton KarmehedCorsair-Pro Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Fantomen
Medlem
Fantomen

Är det nu man skall skaffa mac då….lite sugen blir man.
Spelar nästan aldrig längre ändå.
Men Skyrim måste man spela när det kommer i november.
Tough choice.

Medlem
WIRN

SSD?

Svensken
Medlem
Svensken

Jag sitter skönt på min Ubuntu bärbara i vilket fall. 😉 Tänk om Apple hade börjat använda AMD Fusion då hade kanske priserna kunnat trilla ner en aning.

Björn Johansson
Medlem
Björn Johansson

Mac är inte värda att få SB ;c

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”Anton Karmehed”]Jag förstår hur du tänker, men även om Fusion är en trevlig budget CPU är det inget som är vettigt att använda i en fullstor bärbar, varken PC eller Mac. Det är trots allt en lite piggare Atom med kraftigare GPU, så kanske för MacBook Air men känns helt för klent för en MacBook Pro som är betydligt mer ”arbetshäst”.[/quote]

Jag som skrev lite slarvigt. Syftade mer på kommande Llano. Zacate och Ontario är precis som du skriver inte tillräckligt kraftfulla även om deras integrerade GPU är riktigt vass.

Hans
Medlem
Hans

Kanske MacBooks äntligen får någon form av docking-möjlighet. En bärbar utan passande docking-station är opraktisk i mina ögon.
För övrigt tycker jag MacBooks är tämligen opraktiska pga deras OS (utbytbart), deras touchpad (trackpoint ftw) och deras tangentbord (inte ens home- och end-knapp finns). Och sen har de ju blank skärm. Fy. ^^

Medlem
WIRN

[quote name=”Decryphe”]
För övrigt tycker jag MacBooks är tämligen opraktiska pga deras OS (utbytbart), deras touchpad (trackpoint ftw) och deras tangentbord (inte ens home- och end-knapp finns). Och sen har de ju blank skärm. Fy. ^^[/quote]

Vad pratar du om. Själv sitter jag och jobbar dagligen på en MacBook Pro och win 7 så utbytart är det visst. Touchpaden är helt underbar och skärmen är kanske det bästa med hela datorn. Dock kan jag hållla med om tangentbordet…

Hans
Medlem
Hans

[quote name=”WIRN”]Vad pratar du om. Själv sitter jag och jobbar dagligen på en MacBook Pro och win 7 så utbytart är det visst. Touchpaden är helt underbar och skärmen är kanske det bästa med hela datorn. Dock kan jag hållla med om tangentbordet…[/quote]Touchpaden är väl bra i förhållande till touchpads i vanliga bärbara, men rent principiellt så är touchpads en sämre (men intuitivare) lösning än trackpoints. Med en trackpoint kan man helt enkelt effektivare flytta muspekaren över skärmen. Man kan t.o.m. spela CS med dem *och* göra en eller annan frag. 😉Skärmen är förstås smaksak, men jag tycker inte om… Läs hela »

Medlem
WIRN

[quote name=”Decryphe”][quote name=”WIRN”]Vad pratar du om. Själv sitter jag och jobbar dagligen på en MacBook Pro och win 7 så utbytart är det visst. Touchpaden är helt underbar och skärmen är kanske det bästa med hela datorn. Dock kan jag hållla med om tangentbordet…[/quote]Touchpaden är väl bra i förhållande till touchpads i vanliga bärbara, men rent principiellt så är touchpads en sämre (men intuitivare) lösning än trackpoints. Med en trackpoint kan man helt enkelt effektivare flytta muspekaren över skärmen. Man kan t.o.m. spela CS med dem *och* göra en eller annan frag. 😉Skärmen är förstås smaksak, men jag tycker inte… Läs hela »