Intel Raptor Lake närmar sig och efter en presentation den 28 september, menar nya rykten att Intel siktar på en lansering till konsumenter den 17 oktober.

Intels nästa stora CPU-lansering väntas ge stora vinster i prestanda. Tidigare i veckan såg vi uppgifter om enorma vinster i flertrådsprestanda för den kommande 13600K-processorn, som ska kunna leverera prestanda som närmar sig 12900K. Den enkla förklaringen är att Intel pressar in processorkärnor i sina nya kretsar. Nu får vi i alla fall nya uppgifter om när det är dags för kretsarna att se dagens ljus. Det är den kända läckaren Enthusiast Citizen som påstår, utan vidare bevisning, att kretsarna kommer att nå konsumenter den 17 oktober. Lanseringen ska ske efter att kretsarna introducerats på Intel Innovation-eventet som går av stapeln den 27 och 28 september.

En lansering den 17 oktober kan passa bra inför julhandeln men det finns en risk att det blir en lansering som hamnar en hel månad efter AMD, som verkar sikta på att få ut sina Ryzen 7000-kretsar till konsumenter i mitten av september.

Z790 i oktober, H770 och B760 kommer senare

Tillsammans med nya S-klass-processorer, kommer Intel att börja med en lansering av Z790-moderkort. De ska inkludera en bättre VRM än tidigare, för bättre överklockning, och ska ha inbyggt stöd för DDR5-5600. Styrkretsarna kommer för övrigt fortsätta ta det mesta av tyngden när det gäller PCIe-banor, då processorerna bland annat inte kommer med inbyggt stöd för PCIe 5 för m2-SSDer.

För en bredare publik väntas H770 och B760 presenteras som mer prisvärda alternativ under början av nästa år. Alla konsumenter kommer dock inte behöva skaffa ett nytt moderkort eftersom allt pekar på att de nya CPUerna kommer att vara kompatibla med Alder Lake-moderkort. Efter Raptor Lake väntas dock Intel fortsätta sin tradition av kortlivade socklar och helt byta anslutning för de framtida Meteor Lake-processorerna som ska debutera under 2023.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid