Small preview image

Listan över världens 500 snabbaste superdatorer har nu uppdaterats för andra gången i år och efter att ha dominerat listan under flera omgångar har nu IBMs Roadrunner blivit förbisprungen av Jaguar. Superdatorn som byggts på Oak Ridge National Laboratory har legat tvåa efter Roadrunner på de två senaste listorna men har nu i november lagt ribban på en helt ny nivå. Roadrunner som fortfarande erbjuder en maximal prestanda av 1042 teraflop/s har inte en chans mot Jaguar med en ny toppnotering av 1759 teraflop/s.



Jaguar Cray XT5 har i sin nya form mer än dubbelt så hög prestanda som världens tredje snabbaste superdator, Kraken, som mätte upp en maximal prestanda på 832 teraflop/s.


När man tittar närmare på världens snabbaste superdator är det spännande att se vilken hårdvara som används för att uppnå denna fantastiska prestanda.



Även om 80.4 procent av alla datorer på den senaste top500 listan baseras kring Intel-processorer förlitar sig Cray och Jaguar på AMDs Opteron-processorer. Hjärtat i systemet är AMDs sexkärniga Istanbul processor som med en klockfrekvens på 2,6GHz ger 10.6 gigaflop/s vardera.


Mer information om Jaguar och de övriga 499 snabbaste superdatorerna i världen finns på top500.org.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid