Crytek ligger bakom några av de mest omtalade PC-spelen på marknaden de senaste åren och inte minst deras grafikmotorer har dragit intresset till sig. Nu säger deras grundare och vd Cevat Yerli i en intervju att PC-plattformen utan tvekan är en generation före spelkonsolerna, men att pengarna är det som styr spelutvecklingen.

De låsta spelkonsolerna är inte helt fria från piratkopiering men den är betydligt mindre utbredd och med högre priser samt en given hårdvaruplattform att utveckla för finns det helt enkelt bättre ekonomi på TV-spelsmarknaden.

Ser man till hårdvara är det dock som vanligt, PC-marknaden är på en helt annan nivå än spelkonsolerna. Inte minst när de sistnämnda nu har ett flertal år på nacken. Många påpekar att spelkonsolerna håller tillbaka utvecklingen på PC-plattformen när spelutvecklare optimerar spel och grafikmotorer som ska gå att drivas även på betydligt mindre kraftfull hårdvara [spelkonsolerna]. Något som nu även påverkar Crytek som under sin utveckling av Crysis 2 satsar även på spelkonsoler, från att tidigare endast lagt fokus på PC-marknaden.

”As long as the current console generation exists and as long as we keep pushing the PC as well, the more difficult it will be to really get the benefit of both,” kommenterade Cevat Yeril till CVG.

Även om den stagnerande utvecklingen på PC-sidan kan skyllas på spelkonsolerna menar Yeril att allt i slutändan handlar om ekonomi. PC-marknaden säljer inte i närheten lika många titlar som spelkonsolerna och så länge inte utvecklingspengarna lönar sig på PC-marknaden kommer utvecklare att fokusera även på spelkonsoler.

Hur Crytek löst detta ”moment 22” under utvecklingen av Crysis 2 lär vi få reda på under nästa år. Vi hoppas att man gett PC-versionen lite extra kärlek, men samtidigt kan vi av dessa uttalande nog dra slutsatsen att man inte gjort allt man velat på den fronten. Även om man i detta fallet ryktats fått lite extra ekonomisk hjälp.

Källa: CVG

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
voleyroAnders NilssonBirksAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Voleyro
Medlem
Voleyro

Det var snällt av Crytek att tala om något vi redan vet 😛

Jag tror även att detta är en förvarning för konsol-fansen. För när C2 släpps och pc versionen ser mer lovande ut på Pc, då kommer Crytek till fansen och säger ”Men vad var det vi sa?”

Birks
Medlem
Birks

Intressant, Sony säger själva att det fortfarande inte finns något spel på marknaden som pushar ps3 maskinen till den fulla potential och PS4 kommer antagligen under 2012 när kommer Crysis2 ?

Voleyro
Medlem
Voleyro

[quote name=”Birks”]Intressant, Sony säger själva att det fortfarande inte finns något spel på marknaden som pushar ps3 maskinen till den fulla potential och PS4 kommer antagligen under 2012 när kommer Crysis2 ?[/quote] Vart har du fått att Ps4 kommer 2012? Sony har t o m sagt Ps3 kommer att finnas under ett bra tag tills PS4 ska ta över. Jag skulle sätta mina pengar minst 2014. Ps3 move kommer förmodligen bli större och fler spel lär komma, plus lagringsformatet med bluray ett garanti för ett par år. Jag själv har 360 och finns fler spel som Halo Reach/Mass Effect med… Läs hela »

Anders Nilsson
Medlem

[quote name=”Birks”]Intressant, Sony säger själva att det fortfarande inte finns något spel på marknaden som pushar ps3 maskinen till den fulla potential och PS4 kommer antagligen under 2012 när kommer Crysis2 ?[/quote]Dock säger Polyphony den exakta motsatsen. Att Gran Turismo 5 kunde inte vara som tänkt då PS3an är för svag.

Det är ju tom bekräftat att PS3an inte orkar GT5 flytande i alla lägen iheller.

Voleyro
Medlem
Voleyro

Dock ”utvecklar” Naughty Dog, Guerrilla Games, Bend Studios med mera den exakta motsatsen.

Att andra spelutvecklare som Ubi,Ea och andra kör med dåliga portningar är inget nytt .

Nyligen har vi Crytek och Irrational inför sitt Bioshock Infinite sagt att spelen de utvecklar kommer inte vara rakt av portning, utan var får sin egen utveckling specialiserad på sitt architect.