Small preview imageDagens nya grafikkort använder sig av PCI Express-standarden för att kopplas in i våra datorer och den senaste och nuvarande specifikationen är PCI-Express 2.0. Det har nu visat sig att den nya specifikationen, PCI-Express 3.0, som presenterades redan i augusti 2007 kommer att bli försenad. Det var tänkt att den nya specifikationen skulle spikas redan i år men nu har PCI SIG meddelat att arbetat med att försäkra full bakåtkompabilitet och fastställa de nya funktionerna i PCI-Express 3.0 dragit ut på tiden. Den nya specifikationen väntas nu inte blir klar förrän under andra kvartalet 2010.

Det betyder i sin tur att produkter baserade på PCI-Express 3.0 förmodligen inte kommer att finnas på marknaden förrän under 2011, vilket PCI SIG själva bekräftat.


PCI-Express 3.0 kommer att erbjuda lägre strömförbrukning samt högre överföringshastigheter med upp till 8GT/s bit rate (gigatransfers) vilket är en fördubbling mot den effektiva bandbredden i PCI-Express 2.0.


Hur stor nytta grafikkort får av det nya gränssnittet när det dyker upp på marknaden återstår att se, men med produktlanseringar så sent som i 2011 kanske det handlar om DX12-baserade grafikkort eller liknande.



Moderkort med PCI-Express 2.0 platser


Källa: PCMag

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid