Efter rapporter om markant ökad strömförsörjning via nästa generations PCIe-kontakt reviderar nu PCI-SIG uppgifterna – 75 W är vad som gäller.

Grafikkort och dylikt som har dagens standard PCIe 3.0 kan dra 75 watt (W) direkt från anslutningen på moderkortet samt 225 W extra via PCIe-kablar från nätaggregatet. Under veckan spreds rapporter om att nästa generations PCI Express, PCIe 4.0, ska öka det taket markant, och rent av kunna driva kraftfulla entusiastgrafikkort på uppåt 500 W utan extra strömanslutningar.

Nu reviderar PCI-SIG, organisationen bakom PCIe-standarden, uppgifterna som ett missförstånd från de första medierna som tog del av uppgifterna. Medan kommande PCIe 4.0 tekniskt sett skulle kunna leverera mycket mer än så från anslutningen på moderkortet så kommer taket för hur hög effekten från socketen får vara för att ligga inom specifikationen att stanna kvar på 75 W.

Den rapporterade ökningen för brandbredd mellan PCIe 3.0 och 4.0 stämmer dock. Men de som hade hoppats på ett nytt Fury eller Titan-kort helt utan strömsladdar kommer tyvärr att få fortsätta vänta. Även om den kommande PCIe-standarden förmodligen skulle kunna leverera mer än dagens 300 W så kommer merparten av den kraften inte att komma ifrån moderkortet.

Annons

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
BewiseS0urcerr0R Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Är faktiskt glad för detta.
Tycker det är att leka med elden att pressa allt genom moderkortet. Känns som att marginalerna för att moderkortet ska bli den felande länken i något avseende ökar annars. Ett moderkort har redan hur många funktioner som helst som kan gå sönder, både systemrelaterade (CPU och RAM) eller anslutningar/iochip/externa funktioner som tex ljudkrets/anslutningar, SATA, trådbundet nätverk, bildskärmsanslutningar, och USB förstås.

Bewise
Medlem
Bewise

Förståeligt om än lite tråkigt, hade varit fint om det gick upp till 150 watt men det hade kanske varit nog problematiskt.