Vad som sägs vara ritningar på den ryktade nya strömkontakten som kommer introduceras med PCIe 5.0 har nu dykt upp. En anslutning med 16 kontaktpinnar som sägs kunna leverera upp till 600 W till strömtörstiga grafikkort i framtiden.

De senaste dagarna har kantats med rykten och potentiella läckor om en helt ny strömkontakt för PCI Express. Denna sägs introduceras med PCIe 5.0 och har spekulerats kunna komma så tidigt som tillsammans med det ryktade grafikkortet Geforce RTX 3090 Ti.

Den ryktade strömkontakten ska vara med rejält tilltagen och erbjuda en mycket högre strömtillförsel än dagens 6-pin och 8-pin kontakter. Detta då grafikkort blir allt mer strömtörstiga och enligt Igor’s Lab ska dagens kontakter inom en snart framtid börja bli mer och mer föråldrade. Samma hemsida säger sig nu ha kommit över de en uppsättning ritningsbilder för den kommande kontakten som visar hur 16 kontaktpinnarna kommer vara uppsatta.

Denna generation av grafikkort har gett oss flera varianter som har behövt tre 8-pin kontakter. Nvidia har även de introducerat en ny 12-pin kontakt med sina Founder’s Edition-varianter. Något som är en god indikator på hur flaggskeppsmodeller framför allt kräver mer och mer av nätaggregaten.

Denna nya strömkontakt sägs då ha utvecklats för att användas tillsammans med kommande grafikkort baserade på standarden PCI Express 5.0. Denna påstås kunna leverera 55 A och upp till 600 W genom 12 V-linan. Något som skulle innebära att denna ensamma kontakt kan användas istället för uppsättningar om flera 8-pin kontakter.

Kontakten kan i enkla drag beskrivas som en 12-pin kontakt på steroider där fyra extra kontaktpinnar har monterats på undersidan. Detta innebär att den fysiska storleken hos kontakten blir större trots att storleken på kontaktpinnarna har minskats jämfört med vad vi ser hos dagens kontakter. Det innebär även att vi inte kommer se något vis att använda denna kontakt med äldre grafikkort.

Huruvida denna ryktade strömkontakt kommer att bli någon form av standard hos industrin återstår att se. Nvidia har som tidigare nämnt introducerat en 12-pin kontakt som används hos deras Founder’s Edition-varianter. Denna kontakt har dock inte anammats av partnertillverkare i någon större utsträckning. Skulle denna 16-pin kontakt visa sig faktiskt vara på väg kommer det förmodligen ta ett par år innan den blir vanligt återkommande i konsumentsystem.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid