I efterdyningarna av överklockarmästerskapet SMPC2010 har flera flitiga deltagare återupptagit sina vanliga vardagssysslor, vilket givetvis handlar om överklockning i olika dess former. Senaste i raden är Marcus ”Calathea” Heinemo som plockade en fjärdeplats i GPU Classic och nu lagt sin energi i RAM-minnesöverklockning med hjälp av så kallade peltierelement.

Calathea har utrustat ett par Corsair Dominator GT-minnen med minnestillverkarens egen kombinerande vatten/peltierkylare Corsair ICE-T30. Genom att pressa ner temperaturerna på minnesmodulerna till ett par minusgrader satsade Calathea på att nå ett toppresultat i Hwbot-tävlingen DDR3 High-clock challenge där fokus ligger på just höga minnesfrekvenser och aggressiva latenser. Allt för att pressa sig igenom en runda av SuperPi 32M på kortast möjliga tid.

calapelt2

Resultaten lät inte vänta på sig och i skrivande stund ligger Calathea etta i deltävling 4 som är begränsad till AMD-processorer överklockade till maximalt 4 500 MHz. Corsairs Dominator GT-minnen arbetar i 937 MHz (1 873 MHz effektivt) och det vid imponerande minneslatenser om 6-6-6-20-1T.

Annons

Resultatet blev en SuperPi 32M tid på 14 minuter och 38,312 sekunder, vilket alltså i skrivande stund ger tätpositionen i AMD-kategorin. En klart imponerande överklockning med lite känsla av nostalgi där peltier-element idag sällan används vid extrem överklockning.

calapelt

calapelt3

Mer bilder och information finns i NordicHardwares forum.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid