Vem kikar genom din webbkamera när du inte använder den? För de som oroar sig för dataintrång har Philips släppt en ny skärm med ”hackersäker” webbkamera.

Philips senaste skrivbordsskärm slår ett slag för både hem- och kontorsanvändare som vill hålla kontakten med videosamtal, men oroar sig för vem som kan ta kontroll över webbkameran när den inte används. Att vanliga användares datorkameror tas över av virus eller hackare är knappast en vanlig företeelse, men faktumet att sådana intrång har skett och använts bland annat för utpressning, och att intrånget i så fall är svårt att upptäcka, har lett till en ökad oro för webbkameror i både stationära och bärbara datorer. Många användare väljer till och med att tejpa för kameran när den inte används.

Den nya skärmen från Philips, med det karismatiska namnet 272B7QPTKEB, har istället en inbyggd 2-megapixelkamera som döljs inuti skärmramen när den inte används. När du väl startar ett videosamtal och aktiverar kameran hissas den upp, så att du alltid kan se när eller om den är igång.

Utöver den ”hackersäkra” webbkameran är 272B7QPTKEB en förhållandevis ordinär 27-tumsskärm – den kommer med en IPS-panel med upplösningen 2 560 x 1 440 pixel, 60 hertz uppdateringsfrekvens, W-LED-bakgrundsbelysning och en inbyggd USB 3.0-hub. Bland bildingångarna finns en Displayport 1.2, en mini Displayport 1.2, en HDMI 1.4 samt en VGA. Det finns även ett par inbyggda stereohögtalare.

Skärmen ska redan vara på väg ut i butik med ett riktpris på 6 499 kronor, och markerar starten på en ny serie skärmar med samma typ av webbkamera. Senare i år utlovas bland annat en mindre modell på 24 tum samt en större 4K-upplöst variant.

Litar du på din webbkamera?
Spelar webbkameran ingen roll, eller föredrar du att vända eller tejpa över den när den inte används? Lämna gärna en kommentar!

Rubrik

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid