Skatteverket verkar famla i mörkret när det kommer till hanteringen av digitala kryptovalutor och lösningen ska som avslöjades tidigare i mars månad vara ett massövervakningssystem av Svenska bitcoin-användare. Nu går Piratpartiet ut och fördömer Skatteverkets planer och menar att övervakningen skadar många privatpersoners integritet.

Det var i slutet av mars månad som Dagens Nyheter avslöjade att Skatteverket kontaktat den svenska bitcoinväxlaren BTCX och begärt ut uppgifter för företagets 20 000 kunder. Uppgifterna skulle omfatta ID för varje användares digitala plånbok och således kunna användas för att massövervaka privatpersoners transaktioner och samtidigt röja deras identitet. Medan Skatteverkets krav på en så kallad tredjemansrevision kan till synes ses som en genreell överblick av bitcoin-handeln i Sverige men uppgifterna som begärts ut av BTCX skulle innebära att myndigheten får full insyn i både historiska och kommande transaktioner, något nu Piratpartiet tar starkt avstånd till.

”Om adresserna lämnas ut ges Skatteverket total inblick i ett stort antal privatpersoners ekonomiska förehavande i realtid. Genom att följa en bitcoin-plånbok kan du följa en persons transaktioner. Det är som att öppet publicera alla transaktioner på ditt bankkonto eller med ditt betalkort.” skriver Piratpartiet i ett pressmeddelande.

GustavNipePartiets talesperson, Gustav Nipe, påpekar att Skatteverkets generallisering av bitcoin-användare är i grunden fel och visar u ett problem med hur myndigheter ser på och beter sig mot medborgare.

”Skatteverkets trålningsexpedition mot bitcoin-växlarens alla kunder är fel. I detta enskilda fallet handlar det om att försöka övervaka cirka 20 000 svenska bitcoin-användare. De är inte ute efter någon enskild aktör utan vill samla in all information för att se om någon möjligtvis har gjort något fel. Detta är övervakning för övervakningens skull”, säger Gustav Nipe.

Medan Skatteverket meddelat att man inte kan kommentera fallet på grund av sekretessregler har växlingsföretaget BTCX valt att stå emot påtryckningarna och överklagat Skatteverketskrav till Förvaltningsdomstolen.

Källa: Newsdesk

Relaterade artiklar:

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Mats99Michael Z Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Michael Z
Gäst
Michael Z

Förstår inte varför man ska handla på svenska bitcoinsidor. Jag har länge varnat för att detta.
De flesta som handlar med bitcoin just nu har ändå den tekniska kunskapen för att kunna köra detta genom en tvättmaskin med.

De svenska bitcoinföretagen skulle ju kunna installera mjukvara för att ”tvätta” coinsen.

Mats99
Gäst
Mats99

SKV har ju full insyn i alla övriga banktransaktioner man gör så varför skulle Bitcoin-växlare undantas?