När man idag talar om strömmad musik är det Spotify som oftast kommer på tal, även om det inte varit ont om utmanare. Under Google I/O i San Francisco visar Google upp sin egen tjänst för att hitta, strömma och dela musik över internet, kallad Play Music All Access.

Med Play Music All Access vill Google förena möjligheten att strömma musik över internet med att enkelt hitta ny musik. I gränssnittet kan användaren delvis se vilken musik som är populär just nu, överlag bland tjänstens användare och även inom ens gemenskap på Google+.

Det finns också en flik för att se vad Google rekommenderar för musik utefter vad man lyssnat på tidigare. Går man in på en specifik genre finns det samma typ av rekommendationer för den specifika genren, samt ”Key albums” som listar artister och album som är och har varit viktiga för en viss musikstil.

Annons

Vad Google lägger extra vikt på är hur användaren bygger spellistor, och Play Music All Access använder ett koncept som företaget kallar ”radio without rules”. Om man vill strömma exempelvis en låt eller ett album finns funktionen ”Turn into radio”, som automatiskt bygger en spellista med rekommenderad musik baserat på just det valet av låt eller album.

Bild_verge
 Bild: The Verge

Funktionen påminner en del om Last.fm som också bygger automatiska spellistor enligt liknande principer, och Google differentierar sig bland annat genom att ge möjligheten att se den automatiska spellistan i förväg och plocka bort de spår man inte vill höra. Google avrundar också med funktionen att kunna spara strömmad musik, inte bara till en spellista utan även till ens bibliotek.

Play Music All Access kommer funnas som applikation till surfplattor och smartphones samt i webbläsaren Chrome, och ska enligt Google erbjuda ”miljontals låtar”, dock utan en specifik siffra. Initialt lanseras tjänsten endast i USA och kostar 9,99 dollar i månaden, med en 30 dagars gratis prövotid. Lansering i fler länder är planerad, men vi vet inte ännu vilka länder det rör sig om eller när expansionen kommer ske.

Annons
Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Andreas GTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Var inne och handlade några skivor på kollaps music igår, det kommer jag fortsätta med. Dessa streamingtjänster suger för mina behov.

Andreas G
Medlem

Det som är Google Play Music i USA kommer inte vara samma sak i Sverige. Det blir aldrig samma sak. Det är så mycket korslicensavtal som måste tas hänsyn till att det är löjligt och i slutändan leder musikindustrins röra till att vi får halvtaskiga tjänster med utbud som har ”nästan” allt.

Nu kanske Google är stora nog att kunna förhandla till sig allt, men det är väl högst tveksamt med tanke på vilken enorm bromskloss musikindustrin är när det kommer till teknologisk utveckling.