Playstation 4.5 eller Playstation 4K är två heta kandidater på namn för Sonys ryktade uppgraderade spelkonsol. Konsolen ska utrustas med kraftfullare och energisnålare hårdvara samt stöd för 4K och HDR – men troligtvis blir det inget spelande i 4K-upplösning.

Sony har själva inte bekräftat en uppgraderad modell av sin populära spelkonsol Playstation 4  men rykten som cirkulerat sedan förra året har nu fått ny fart. Sony sägs arbeta febrilt på Playstation 4.5 eller Playstation 4K som vissa valt att kalla den innan Sony själva gör något officiellt uttalande.

Konsolen ska komma med uppgraderad hårdvara för att inte bara leverera fullt stöd för 4K-upplösning utan enligt uppgifter även för att förbättra prestandan i spel. Med det sagt är det med väldigt stor sannolikhet ingen prestandauppgradering som räcker för att spela i sagda 4K-upplösning.

Utan några konkreta bevis eller ens bekräftelser från Sony är det svårt att sia allt för mycket om konsolens specifikationer men både tidigare rykten och partners produktplaner ger oss ganska goda indikationer på vad Sony siktar in sig på.

Nya kretsar med 2,5 x prestanda/watt

Huvudnumret i PS4.5 kommer att vara nya kretsar från AMD där Sony primärt är ute efter den nya generationens tillverkningsteknik. Att gå från 28 nanometer till 14 nanometer finfet gör det möjligt att driva konsolen med betydligt mindre energi och således även göra den mer lättkyld. Detta är en taktik vi sett tidigare på konsolmarknaden men allt fler uppgifter pekar även på att Sony kommer öka prestandan i sin nya version av Playstation. Troligtvis satsar man på en grafikkrets ur Polaris-familjen som med 2,5 gånger högre prestanda per watt bör kunna ge en rejäl prestandaskjuts utan att konsolen för den delen drar mer ström än sin föregångare.

Sony kommer troligtvis inte välja att maximera prestandan utan satsa på en krets som ger energisparande drift men samtidigt en märkbar prestandaökning. Detta skulle göra det möjligt för PS4.5 att driva spel med både högre grafikinställningar och vid högre bildfrekvens. Genom mjukvaruppdateringar för spel skulle olika profiler och grafikinställningar kunna aktiveras beroende på om spelaren sitter på en PS4 eller en PS4.5-konsol. Medan mycket talar för fokus på 4K-upplösning lär samtidigt inte den uppgraderade hårdvara räcka för att leverera tillräckligt höga bildfrekvens i spel vid 4K-upplösning med tanke på att PS4 redan idag får kämpa vid 1080p-upplösning i flera titlar.

Det är samtidigt fullt möjligt att Sony endast väljer att dra nytta av den nya tillverkningsteknikens lägre energiförbrukning. Hålla prestandan på nuvarande nivå och helt sonika krympa konsolen rejält storleksmässigt för att göra en Playstation 4 Slim-modell, något företaget gjort i tidigare generationer av sina spelkonsoler.

Stöd för 4K60p

Där Sony troligtvis kommer att lägga sitt 4K-krut är snarare nästa generations videoformat. Med stöd för HDMI 2.0 kommer PS4.5 vara den första konsolen på marknaden att spela upp 4K-upplösning vid 60 hertz och troligtvis kommer Sony även baka in stöd för HDR – en teknik som kommer att vara högst intressant för både streamingtjänster och kanske framöver även spel.20150904_104559

Med Sonys tidigare investeringar i Blu-ray-formatet skulle det inte heller vara helt uteslutet att man väljer att baka in en UltraHD Blu-ray kompatibel optisk enhet, något som skulle ge konsolen ett rejält mervärde. Detta är samtidigt ren spekulation och något som skulle innbära en rejäl merkostnad från dagens modell.

Sony har själva inte kommenterat planerna på en Playstation 4.5-konsol och alla uppgifter ska i vanlig ordning tas med en rejäl nypa salt. Det mesta pekar dock mot att en rejält uppgraderad modell av Playstation 4 kommer att dyka upp på marknaden innan julhandeln 2016.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid