Small preview image

Företaget Plextor var tidigare en stor aktör på marknaden för optiska enheter så som CD-spelare och DVD-brännare. Men på senare år så har företaget fallit lite i glömska och Plextor har fokuserat mer på företagslösningar. Det kan dock komma att ändras. Som så många andra företag har Plextor gett sig in i SSD-kriget och det med deras nya konsumentmodell PX-128M1S.



Vad som är intressant med den här enheten är att disken är inte tänkt som ett prestandamonster. Plextor fokuserar mer på driftsäkerhet och lång livslängd än på ren prestanda. Disken har en kontrollerkrets från Marvell vid namn 88SS8014-BHP2 eller ”Da-Vinci”. Prestandan är specificerad till 130MB/sek i läshastighet och endast 70MB/sek skrivhastighet. Detta är långt under de flesta andra SSD-enheter som finns ute på marknaden. Däremot så kommer disken med en ny teknik som de kallar ” Plextor’s wear Leveling Technology” som gör att enheten har samma hastighet oavsett om den är ”smutsig” eller inte och därmed försvinner behovet av TRIM. Exakt hur Plextor har åstadkommit detta framgår dock inte. I övrigt så är disken utrustad med SATA2 anslutning och har en formfaktor på 2,5-tum.


BBCHardware har testat Plextor PX-128M1S och testerna visar att den fungerar som utsatt med något lägre skrivhastigheter än de redan lågt satta. Det betyder att disken är inte bättre än en vanlig mekanisk hårdisk på att skriva sekventiell data. Däremot kommer enheten med 3-års garanti. Kul att plextor också ger sig in i leken. Men det krävs nog betydligt bättre prestanda än detta för att vara med och slåss bland de stora grabbarna.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid