AMD:s Polaris 10 GPU kan komma att lanseras som Radeon R9 490 och sägs nu komma med 8GB grafikminne samt 2,5 gånger högre prestanda/watt än dagens grafikkretsar.

Polaris 10 är en av två kommande grafikkretsar ur AMD:s nya GPU-generation som tillverkas med effektiv 14 nanometers finfet-teknik. De nya grafikkretsarna sägs lanseras till sommaren och Polaris 10 väntas bli den största och kraftfullaste av de två modellerna. Medan Polaris 11, trots sitt namn, tar sikte på mellanklassmarknaden är det Polaris 10 som ska regera i det mer krävande prestandasegmentet.

I prestandadatabasen Sisoft dyker det nu upp mer konkreta specifikationer för åtminstone en modell av AMD:s Polaris 10 GPU som kan komma att dyka upp i form av grafikkortet Radeon R9 490. Specifikationerna talar om totalt 2 304 streamprocessorer (GCN 4.0) och upp till 8 gigabyte grafikminne. Minneskretsarna i sin tur kommer att vara kopplade till kortets GPU med en 256-bit minnesbuss. Detta kan på pappret låta lite snålt med tanke på AMD:s 384-bit buss i Radeon R9 390-serien eller för den delen 512-bit buss för HBM-bestyckade Fiji-grafikkort. Den stora skillnaden är dock att AMD troligtvis kommer att utrusta Polaris 10 med GDDR5X-minne som i teorin skulle kunna leverera dubbelt så hög minnesbandbredd som GDDR5 med samma minnesbuss. Noterbart är dock att grafikkortet i Sisofts databas använder sig av 8GB GDDR5-minne som arbetar i 6 000 megahertz. Vilket tillsammans med en GPU-frekvens på blott 800 megahert pekar på ett tidigt ingenjörsexemplar.

Annons

Finns kraftfullare modeller av Polaris 10

Det mesta pekar också mot att den Polaris 10 GPU som detaljerats i Sisofts databas inte är den kraftfullaste modellen i serien. Med enhetsbeteckningen 0x67DF ska denna GPU vara en nedskalad variant av 0x67C0 som troligtvis levererar minst 2 816 streamprocessorer baserade på Graphics Core Next 4.0-arkitekturen – att jämföra med 2 816 GCN 3.0 enheter i Hawaii XT.

Med streamprocessorer baserade på en optimerad Graphics Core Next 4.0-arkitektur och 14 nanometer finfet-teknik torde Polaris 10 leverera bättre prestanda per given beräkningsenhet än dagens Hawaii- och Fiji-baserade grafikkretsar. Prestandan per förbrukad watt ska däremot vara i en klass för sig där AMD själva bekräftat att Polaris ska leverera 2,5 gånger högre prestanda per watt än sina föregångare.

Det betyder att Polaris 10 i form av Radeon R9 490 bör prestera i paritet med dagens Radeon R9 390 men med bråkdelen så hög energiförbrukning och värmeutveckling.

Annons

Oklart hur AMD ersätter R9 Fury X

Med förseningar av minnestekniken HBM2 är det samtidigt oklart hur AMD tänkt sig att ersätta dagens flaggskepp Radeon R9 Fury X. Medan toppmodellen av Polaris 10 inte fått sina specifikationer bekräftade kommer det krävas ett rejält tillskott av beräkningsenheter för att slå Fiji XT:s 4 096 streamprocessorer på fingrarna. Vega 10 med HBM2-minne samt en helt ny GPU-arkitektur lär lösa detta utan större problem, men detta är en GPU som inte väntas ut på marknaden förrän i början av 2017.

AMD har tidigare meddelat att Polaris-baserade grafikkort ska dyka upp i butiker till sommaren och innan skolstarten.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid