2010 väntas bli 3D-teknikens stora år och på PC-marknaden gör sig både NVIDIA och AMD redo för strid. Med PowerDVD 10 hoppas CyberLink kunna stödja båda lägren och vi tittar lite närmare på vad man erbjuder.

Redan i november förra året kunde vi tipsa om att Cyberlink jobbade friskt på en ny version av videouppspelningsprogramet PowerDVD. Under CeBIT 2010 annornade företaget visningar av den nya mjukvaran och nu har man även släppt på det media embargo som hållit oss från att skriva om programmet tidigare. PowerDVD 10 kommer med flera stora nyheter, inte bara stöd för Blu-ray 3D utan även uppskalning av vanlig 2D-video till 3D.

PowerDVD 10 med sitt nya användergränssnitt

Börjar vi från grunden har Cyberlink sett över hela gränssnittet inför lanseringen av PowerDVD 10 och menar att detta är en stor milstolpe i PowerDVDs historia. Där man inte bara satsar på videouppspelning utan även musik och integrering med sociala nätverk. Användare kan dela med sig av filmtips och till och med bokmärken från häftiga scener i sina favoritfilmer på Twitter, Facebook och MoovieLive.com.


Dela med dig av dina filmkommentarer medan du ser filmerna (OBS! kanske inte alltid så poppis i större sällskap)

PowerDVD 10 stödjer som väntat alla större videoformat på marknaden. Spelaren stödjer idag inte Blu-ray 3D, men detta kommer att dyka upp i nästa stora uppdatering ”Mark II” som ska dyka upp innan den officiella lanseringen av Blu-ray 3D formatet sker, helt utan extra kostnad. PDVD10 stödjer GPU-accelerering av Blu-ray 3D med grafikkretsar från alla de stora tillverkarna, AMD, NVIDIA och Intel. Tekniken fungerar mycket väl med aktiva 3D-glasögon och under CeBIT demonstrerade CyberLink Blu-ray 3D uppspelning med hjälp av NVIDIAs 3D Vision-teknik.

Cyberlink har även tagit sin satsning på 3D ett steg längre genom att implemetera en egen teknik för att omvandla vanlig 2D video till 3D. Genom CyberLink TrueTheater 3D kan man helt sonika njuta av sina vanliga 2D filmer i 3D-format, något vi tidigare inte hört talas om. Genom olika algorithmer mäter och ställer tekniken in olika djupinformation för objekt i bilden och av detta skapar man sedan en stereoskopisk 3D-bild som kan visas på en 3D bildskärm med tillhörande glasögon.


TrueTheater HD skalar upp DVD-filmer till högupplöst format.

Vi fick TrueTheater 3D presenterat för oss under CeBIT och även om förutsättningarna inte var de bästa fanns det helt klart potential och man får verkligen fram 3D-effekter från de vanliga 2D-källorna. Som väntat är det dock märkbar skillnad mot en äkta 3D-produktion.

Vi passade även på att fråga lite mer om hur datorn reagerar på 3D-uppskalningen och tyvärr finns det idag inget stöd för att GPU-accelerera TrueTheater 3D, även om man jobbar på det. Belastningen på en 2,4Ghz Core 2 Duo processor skulle ligga på runt 30-40% vid uppskalning av en 2D DVD till 3D, vilket kan jämföras med uppspelning av en Blu-ray 3D film på samma system som gav en CPU-belastning på runt 5-10%, detta dock med GPU-accelerering.

PowerDVD 10 stödjer även uppskalning av DVD-filmer till HD-upplösning och andra trevliga nyheter är upp till 4 gånger snabbare laddning av Blu-ray titlar, musik kan skalas upp till surround ljud och livekommentering om filmer på sociala nätverk. Vi passade på att slänga in vår ”favorit” DVD Cast Away och testa HD-uppskalningen som onekligen ger effekt.


Cast Away DVD: Original vs. HD-uppskalad med TrueTheater HD (Klicka för högupplöst bild)

 

Ta upp de högupplösta bilderna och växla mellan de båda för att se skillnaden (original vs. TrueHeater HD)

Med fullt stöd för Windows 7 har även CyberLink optimerat PDVD 10 för pekteknik och har även en teknik som automatiskt kan dämpa ljusstyrkan på din bärbara dator beroende på omgivningen.


Musikuppspelning är nytt med PowerDVD 10 och vill man kan man omvandla sina tvåkanals spår till surroundljud.

PowerDVD 10 går idag att beställa från CyberLinks hemsida och man erbjuder tre olika varianter där Ultra 3D-versionen för 99,95 USD är den som stödjer alla godsaker. Under april/maj kommer Mark II uppdateringen som ger fullt stöd för Blu-ray 3D och uppspelning av andra 3D-format. Det kommer även en svensk översättning av programmet, men till vilket datum är ännu inte klart.

  • CyberLink PowerDVD 10 Ultra 3D: Pris $99.95
  • CyberLink PowerDVD 10 Deluxe: Pris $69.95
  • CyberLink PowerDVD 10 (Standard): Pris $49.95

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid