Det börjar bli dags att byta ut den allt mer plågsamt långsamma MacBook Pron mot något nyare och snabbare. Iphoto går så långsamt att jag drar mig för att starta det och SSD:n i datorn på jobbet har gett mersmak. Tyvärr lämnar Apples nuvarande utbud en del att önska när det gäller mellansegmentet.

Min datorutveckling har gått mer och mer åt mainstreamhållet de senaste åren. För 10 år sen stog det en överklockad vattenkyld aldrig-riktigt-ihopskruvad top of the line-dator på mitt skrivbord. Sedan blev det en mac mini för att prova på macplattformen, följt av en 24″ Imac. Sedan började jag gå över till bärbart och de senaste åren har vi bara haft en varsin laptop. Nu har vi gått ännu längre – bara en bärbar och en varsin Ipad. Det fungerar bra, men den gamla laptopen har som sagt blivit frustrerande långsam.

Det är en 13″ MacBook Pro från 2010, den är bara två år gammal men känns ändå väldigt långsam då den är utrustad med en Core 2 Duo och en långsam hårddisk. Jag satt spänd och följande keynoten i början av sommaren där de nya macbookarna presenterades och blev rejält besviken – en högst medioker uppdatering på alla existerande modeller. USB 3.0 och Ivy Bridge – inget utöver minsta möjliga uppdatering. SSD-uppdateringen är dessutom skrattretande dyr – 9800 spänn för 512 gigabyte? Knappast.

Sedan kom den då – Macbook Pro Retina. Jeremy Clarkson sade för ett par år sedan att om man vill se vad vanliga bilar kommer att ha för leksaker om ett par år ska man titta på Mercedes S-klass, i datorbrachen är motsvarigheten Apples nya modeller. Jag hävdar inte att allt är uppfunnet av Apple men de är väldigt bra på att förutspå (eller skapa) framtidens enheter: Iphone skapade dagens smartphonemarknad, Macbook Air skapade ultrabooksegmentet, Ipad är på god väg och nu är det dags igen. Macbook Pro Retina tar inte samma jättekliv men jag gissar på att de allra flesta framtida högprestandamaskiner kommer att ha en skärm med liknande DPI (och övrig kvalitet), thunderboltportar, enormt batteri, flashdiskar i platt format, ingen optisk enhet och kanske till och med fabriksinlött internminne.

macbookssd(Bild från iFixit)

Tyvärr kostar den fantastiskt mycket – vilket även första generationens Macbook Air gjorde när den kom. Air sjönk från ~17 000 till ~11 000 på bara ett fåtal år och samma sak lär absolut hända här, jag gissar på att en 15″ retina kommer att gå att få för runt 16 000 istället för 22 000 om ett år eller två. Någon 13″ retina finns ännu inte att köpa. Det ryktas om att det ska komma en till hösten men jag tvivlar på att den kommer att vara ett bra köp. Den kommer antingen att ha en lös grafikprocessor för att klara av att driva skärmen vilket sannolikt kommer att leda till termiska problem eller dålig batteritid. Titta på bilden ovan, hur ska man få plats med allt i ett 13″ chassi? Alternativet är att använda den inbyggda grafiken i Ivy Bridge vilket leder till medioker grafikprestanda och kommer att göra alla upplösningar utom ”Best For Retina” lite jobbiga att använda. Lösning: vänta på Haswell som gissningsvis kommer i mitten av 2013.

Slutsatsen är alltså att det i dagsläget inte finns något lysande köp för min del – en sjysst Macbook med SSD-enhet som inte kostar mer än 20 000. Det hjälper heller inte att vänta ett litet tag, jag gissar på att en lämplig ersättare för min del till ett rimligt pris kommer att landa om ett drygt år, lagom till julhandeln 2013 eller mitten av 2014. Så länge vill jag såklart inte vänta eftersom datorn är plågsamt långsam nu.

ssdmac(Bild från iFixit)

Lösningen blir att turboladda min trotjänare så att den håller ett år eller två till. Jag tänker mig 8 gigabyte minne (som kostar typ 400 spänn – det innebär att jag betalar 5 miljondels öre per byte vilket känns helt galet billigt). Dessutom behövs det såklart en SSD. Jag överväger en 512 GB Crucial M4, den verkar rimligt prissatt och ändå ganska rapp. Jag kommer givetvis att återkomma med resultat när jag blir färdigt med detta uppgraderingsprojekt :).

Synpunkter på andra SSDer eller andra åsikter i ämnet tar jag gärna emot!

25
Leave a Reply

Please Login to comment
25 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
Martin LRobert AnderssonJonase Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Clas M.
Gäst
Clas M.

Marvell-baserte SSD-er, slik som Crucial M4, krever Trim-støtte for å holde ytelsen oppe. TrimEnabler fikser for så vidt dette per i dag. Har ikke sjekket hvordan det er under OS X 10.8, men har fungert fint på 10.7. Men det kan være at Apple endrer noe slik at TrimEnabler ikke fungerer etter hvert. Sandforce-baserte SSD-er er kjent for å ha den beste kompatibliteten med Mac-er. Sandforce-baserte SSD-er har en Garbage Collection-funksjon som fungerer ganske bra uavhengig av Trim. Jeg anbefaler gjerne Marvell-baserte SSD-er. Men til Mac ville jeg anbefalt Sandforce-baserte. En del av de som lager SSD-er spesielt tiltenkt Mac,… Läs hela »

Medlem
Json_81

Jag satt i precis samma sits, fast hade vita 2010 macbook, redan utrustad med SSD och 8GB ram. Är det bara iphoto och liknande så tror jag du blir ganska nöjd med den uppgraderingen, C2D’n är inte så långsam, däremot originalhårddisken som jag gissar sitter i den?

Jag behövde mer spelprestanda så kollade på 15″ late 2011 som jag hittade till bra pris, highend modellen för 13 000, lade in 16GB ram och en 256GB SSD, och optibay för 750GB disken som satt i.

Medlem
Json_81

[quote name=”Martin L”]Ja det är mest iPhoto och iTunes som är sirapssegt. Känns som att jag begränsas av disk-latensen. Och ja, det är en originaldisk. Att vara begränsad av processorn känns rätt OK, det bör ju bara begränsa mig när jag gör tunga saker (filter etc) och det känns OK. Låter som ett bra pris – för min del är spelprestanda inte speciellt viktigt.[/quote] Jag använder inte iphoto (än), men har ett hyffsat stort itunesbibliotek och det kändes inte segt alls.Inte picasa heller som jag använde till bilder på den datorn.Utöver spelprestanda tyckte jag den dög till allt jag utsatte… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Det största problemet med Apple och OSX är att de tar ut sjuka överpriser för SSDer. Nu är det iuförsig inte bara Apple som gör det, men PC-tillverkare låter dig i alla fall byta till en SSD som du själv kan välja.Det går att byta ut SSDn i äldre MacBook Pro (kanske din?) men då förlorar du TRIM stödet. OSX har nämligen bara TRIM-stöd för Apples egna SSDer. Det går att fixa på annat sätt, men det inte riktigt i linje med Apples filosofi om man säger så. Mitt tips är att kolla på en SSD som har bra passiv… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

Jag hör själv till gruppen som såg fram emot att köpa en Apple dator. Men samtliga system bjöd inte på någonting nytt (ny CPU och GPU, wow…). Det enda värt att nämna var MBP Retina kostar en bit över 100% mer än vad jag är villig att betala 😆 Suffice to say, får vi se vad det blir istället men jag är verkligen i desperat behov av en bärbar dator nu.

Som tidigare nämnt bör du klara dig bra med en ny SSD och mer RAM till nästa år, när Apple förhoppningsvis ger övriga MBP och inte minst MBA lite nyheter.

Medlem
WIRN

jag sitter i exakt samma sits och tänkte göra samma sak.
Hur svårt är det att byta hd på en mac book pro?

Medlem
Json_81

[quote name=”WIRN”]jag sitter i exakt samma sits och tänkte göra samma sak.
Hur svårt är det att byta hd på en mac book pro?[/quote]

Beror på vilken modell det är, de första var lite stökigt har jag för mig, men alla någorlunda nya är busenkelt.

Anders Nilsson
Medlem

[quote name=”WIRN”]jag sitter i exakt samma sits och tänkte göra samma sak.
Hur svårt är det att byta hd på en mac book pro?[/quote]För mig som sitter på en Macbook Pro 15″ 2010 var det lätt. Se till att ha koll på alla skruvar och hur hårddiskvaggan sitter.

Använder en Corsair Force 60GB SATA2 disk, fungerar rätt fint faktiskt.

Medlem
Json_81

http://www.ifixit.com är en toppensida om man vill skruva i sin mac.

Tempel
Medlem
Tempel

Det är en massa Apple skapade ”marknad”. Dom har en massa jounalister som är fanbois och dessa är okunniga. Med apples releaser så blev vissa saker kända för den breda massan tack vare en massa fanbois på tidningar som rapporterade kring dessa saker som en nyhet. Att säga att Apple skapade tex smartphonemarknaden eller ultrabooken är och förblir djup okunnighet. Crackberry var redan sedan flera år ett känt begrepp. Thinkpad X-series hade funnits i åtminstone ett halv decenium. Produkterna fanns men massan var inte medvetna förens okunniga journalister som är fanbois börjar skriva om det nya fantastiska från apple. Det… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

Man kan ju tolka allt hur man vill Tempel. Martin skriver att Apple skapade ”dagens smartphonemarknad” och det tycker jag definitivt inte är fel att säga. Apple tog totalt över dominansen på smartphonemarknaden och alla konkurrenter har gått mot liknande produkter innan dess. RIM, Nokia och MS som innan dess var stora inom detta område har helt tappat fotfästet sedan Iphone lanserades.Ultrabooks har det funnits olika avarter av tidigare, det är knappast någon hemlighet. Som UMPC osv. Men skillnaden mot dessa tidigare produkter är att vi nu har en säljande produktgrupp som utan tvekan fått fart efter Apples lyckade lansering… Läs hela »

Toomas
Gäst
Toomas

Har samma dator (13″ MacBook Pro från 2010). Uppgraderade minnet till 8Gb och satte in en ssd, corsair force 3. Väldigt nöjd med hur den presterar nu. Känner inget behov av att köpa en ny.

Hade dock stora bekymmer med att byta minnet. Det visade sig att de 1333 MHz jag köpt inte fungerade. Tydligen är det en av de få modeller som kräver 1066 MHz. Efter lite letande hittade jag en lösning http://tadija.tumblr.com/post/3641585420/how-to-install-2x4gb-ddr3-1333mhz-in-macbook-pro-13. Men det gjorde det hela lite dyrare också eftersom jag blev tvungen att köpa ett program för att klocka ner minnet. Programmet är dessutom för windows.

David Persson
Medlem
David Persson

Jag har en Macbook pro från mitten av 2009. Jo, jag vet att den är gammal 😳 Eftersom jag bara spelar på min PS3 känns det onödigt att köpa en dator då den fungerar utmärkt för allt annat.

Förra sommaren köpte jag mig en Intel 320 SSD och den har fungerat utmärkt. För att aktivera trim i OS X använder jag mig av ett program som heter Trim Enabler och det fungerar perfekt.

Tempel
Medlem
Tempel

[quote name=”Anton Karmehed”]Man kan ju tolka allt hur man vill Tempel. Martin skriver att Apple skapade ”dagens smartphonemarknad” och det tycker jag definitivt inte är fel att säga. Apple tog totalt över dominansen på smartphonemarknaden och alla konkurrenter har gått mot liknande produkter innan dess. RIM, Nokia och MS som innan dess var stora inom detta område har helt tappat fotfästet sedan Iphone lanserades.Ultrabooks har det funnits olika avarter av tidigare, det är knappast någon hemlighet. Som UMPC osv. Men skillnaden mot dessa tidigare produkter är att vi nu har en säljande produktgrupp som utan tvekan fått fart efter Apples… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

Om det är så att dessa bitar överväger för dig så får du väl stå ut med nackdelarna med att köra med apples produkter. Sen att det finns andra bärbara som har skönare tangengtbord och trackpoint som är överlägset vilken platta som helst är sånt man får bortse ifrån. Men nackdelarna är ju höga priser, löjligt höga priser för uppgraderingar och noll mekvänlighet. Då är det bara bita i det sura äpplet om det andra väger över. Det där med att om ett par år så komemr datorn du vill ha, sen ett par år efter är den lika seg… Läs hela »

Medlem
Json_81

[quote name=”Toomas”]
Hade dock stora bekymmer med att byta minnet. Det visade sig att de 1333 MHz jag köpt inte fungerade. Tydligen är det en av de få modeller som kräver 1066 MHz. Efter lite letande hittade jag en lösning http://tadija.tumblr.com/post/3641585420/how-to-install-2x4gb-ddr3-1333mhz-in-macbook-pro-13. Men det gjorde det hela lite dyrare också eftersom jag blev tvungen att köpa ett program för att klocka ner minnet. Programmet är dessutom för windows.[/quote]

Jag kan bekräfta det.

Jonase
Gäst
Jonase

[quote name=”Json_81″][quote name=”Toomas”]
Hade dock stora bekymmer med att byta minnet. Det visade sig att de 1333 MHz jag köpt inte fungerade. Tydligen är det en av de få modeller som kräver 1066 MHz. Efter lite letande hittade jag en lösning http://tadija.tumblr.com/post/3641585420/how-to-install-2x4gb-ddr3-1333mhz-in-macbook-pro-13. Men det gjorde det hela lite dyrare också eftersom jag blev tvungen att köpa ett program för att klocka ner minnet. Programmet är dessutom för windows.[/quote]

Jag kan bekräfta det.[/quote]

Även jag kan bekräfta detta. 2010 års MBP gillar inte 1333 MHz minnen. Lägg till någon extra kronor och köp 1066 minnen.

Dessa funkar klockrent:

http://www.webhallen.com/se-sv/hardvara/114498-kingston_8gb_ddr3_pc3-8500_1066mhz/

Medlem
Json_81

[quote name=”Tempel”]Men inlåsningen som du just nu märker är det stora priset du får betala. Jag kan ju tycka att det är konstigt att du inte vänder dig mer mot det att du är så beroende av apple och inte ens överväger alternativen. Sitter du på apple så lär spel knappast vara högt prioriterat och då kommer valfri burk med Linux möta dina behov lika bra. Folk gillar olika saker och jag tycker att den okritiska hållningen till ett märke är mer än underlig.[/quote] Du verkar vara extremt okritisk vad gäller linux om du säger att det skulle duga lika… Läs hela »

Robert Andersson
Gäst
Robert Andersson

Jag sitter på en Retina idag och det är min första dator från Apple. Och jag la ut alla de där 21.500:- för den ändå, jag tänkte köpa mig en speldator först och tyckte då när jag kollade på maskiner i klasser från 16-22 000:- var dyrt. Sen kom Retinan, jag tyckte den var värd pengarna. Och det tycker jag fortfarande, den är så ***** underbar! Jag rekommenderar verkligen den till alla! Enormt bra dator, men till ett ganska högt pris, ja. Men kollar man ändå på dator för 16-18 kan man lika gärna gå hela vägen. Speciellt om man… Läs hela »

Medlem
WIRN

Vilken SSD och vilka minnen köpte du nu då Martin?

Var köpte du verktygen?

Nu ska jag göra exakt samma sak (men med en 15″ MBP från sent 2009).