AMD:s purfärska grafikkort HD 7970 som papperslanserades idag bjöd som väntat på hög prestanda och strömeffektivitet. Detta har säkert prestandatronen för AMD till dess att NVIDIA svarar tillbaka med ett nytt grafikkort, och här har vi en sammanfattning av lanseringen.

Vi kan inte säga att prestandan i HD 7970 kom som en förvåning, utan låg på en nivå vi i redaktionen i alla fall hade väntat oss. Trots detta så går det inte förneka att AMD:s nya flaggskepp är en riktig best på många punkter och inte bara dess prestanda. HD 7970 baseras på grafikkretsen Tahiti som bygger på 4,31 miljarder transistorer men ändå bara mäter 365mm².

Prestandan ligger runt 20 procent över GTX 580 beroende på spel och test, och det AMD berättade stämde: HD 7970 behöver upplösningar över 1 920 x 1 080 eller en Eyefinity-konfiguration för att kunna sträcka på benen. Det är i de mest extrema upplösningar, och i flerskärmskonfiguration det briljerar. AMD har fått kritik av media för deras dåliga tessellationsprestanda i DirectX 11 i jämförelse mot NVIDIA, någonting man har rättat till då kortet tar sig igenom alla spel på marknaden utan att svettas.

Graphics_TessellationTessellation och geometriska beräkningar har haft stort fokus i utvecklingen av HD 7970

HD 6990 och GTX 590 med dubbla grafikkretsar presterar en bit över HD 7970, men det är trots allt två grafikkretsar vi talar om och strömförbrukningen är avsevärt mycket högre än i AMD:s nya flaggskepp. HD 7970 ligger ungefär i nivå med HD 6970 när det kommer till strömförbrukning, någonting vi får se som både imponerande men ändå inte helt oväntat med den nya 28nm-tekniken den bygger på. Det bästa sett till strömförbrukning inte hur det presterar vid hög belastning, utan när datorn inte används. Med företagets nya ZeroCore-teknik drar kortet mindre än tidigare prestandakretsar vi sett.

Smakar det så kostar det, och kortet har ett rekommenderatpris på $549/€499. Enligt våra egna efterforskningar kommer ett HD 7970 att ligga på 5 500 – 6 000 kr i butik när det ska börja finnas tillgängligt i mitten av januari. För de som vill ha ett grafikkort på 3 000 kr och nedåt har AMD Pitcairn, och Cape Verde som ska användas till HD 7800- och HD 7700-serien. När dessa grafikkretsar med tillhörande kort anländer är ännu oklart men vi gissar på februari respektive mars för de båda.

Uppföljare kommer vid ett ännu obestämt datum

Förutom HD 7970 är självklart den stora nyheten att TSMC:s 28nm-teknik är redo. Enligt AMD ska yields på denna tillverkningsprocess ligga i nivå med förväntningarna (till skillnad från 40nm) och att tillverkningen rullar på som planerat. Förutom nya grafikkort från AMD, så har vi nya kreationer från NVIDIA att vänta oss framöver och som AMD bevisat – finns det mycket att hämta hos TSMC med deras nya 28nm-teknik.

7970_BLACK_PCBEtt axplock recensioner av AMD Radeon HD 7970:


Annons

10
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
SebbeflopperJacob HugossonctrlBaxtex Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

Nvidias Kepler lär ha samma tendens i 1920×1080 och där lär det vara lite skillnad mellan prestandakorten i dagens spel.

men 5500kr är tufft.
minns jag köpte ett kort för 5900kr en gång i tiden vilket man får både ett wii samt ps3 eller xbox360 för.

Tittar man på överklockningspotentialen ser vi 1200mhz nåbart och eventuellt ännu högre med tex vattenkylning.
Bara det gör kortet riktigt bra.
2×7950 verkar mer rimligt dock… 😉

newbee
Medlem
newbee

[quote name=”flopper”]…2×7950 verkar mer rimligt dock… ;-)[/quote]

Kanske inte om man tar med problemen man riskerar få i crossfire/SLI med i beräkningen?

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”smartidiot89″]CrossFire och SLI fungerar faktiskt utomordentligt idag, även sett till prestanda ser man ofta skalning på 90% och uppåt. Det är vid lansering av nya spel det kan (och brukar) uppstå problem, men NVIDIA och AMD brukar fixa det med en uppdatering kort därefter. Så situationen är inte alls lika dålig som den var förr i tiden, men som vanligt kan det alltid bli bättre.[/quote] enda bekymret jag har haft är med 120hz eyefinity och crossfire samt dåliga kodare i spelen som tex skyrim, ospelbart och ett spel som inte borde släppts till pc. Normalt sett funkar det riktigt… Läs hela »

McKinley
Medlem
McKinley

Jävlar, plötsligt började brännas till ordentligt i plånboken.
Kanske dags att gå över till en 30 tummare nu snart med högre än Full HD upplösning.

Anton Gustavsson
Medlem
Anton Gustavsson

[quote name=”smartidiot89″]CrossFire och SLI fungerar faktiskt utomordentligt idag, även sett till prestanda ser man ofta skalning på 90% och uppåt.

Det är vid lansering av nya spel det kan (och brukar) uppstå problem, men NVIDIA och AMD brukar fixa det med en uppdatering kort därefter.

Så situationen är inte alls lika dålig som den var förr i tiden, men som vanligt kan det alltid bli bättre.[/quote]

Mycket drivrutinsproblem och Micro Stuttering med 2 grafikkort. Visst, man får bra fps men det känns ganska meningslöst när spelet hackar sönder ändå.

ctrl
Gäst
ctrl

Håller med om att CF/SLi Blivit bättre. Men det är för mycket väntan på att optemieringar skall komma eller fixas i drivrutiner. Sitter idag på ett 4870×2 och är duktigt sugen på 7970 kortet. Är dock ute efter något med en biffigare kylare. Så kanske måste vänta tills Feb/mars ?

flopper
Medlem
flopper

microstutter aldrig sett det med crossfire.

Sebbe
Medlem
Sebbe

Kommer ni ihåg ASUS ROG MARS II som kostade omkring 14 000 kr?. I dag finns det kvar i någon enstaka butik för ca 12 900 kr. (Uppgifter från prisjakt)

I 3DMARK11(1920×1080) så vinner MARS precis med 3632 mot 2711 i 1920×1080.

Tittar man på TotalWar: Shogun 2 2560×1600 så är resultaten

MARS II 43/33
MARS II (SLI) 83/65
RADEON 7970 77/57

I bakgrund mot vad det kostar så kommer ett 7970 att spöa skiten ur ett MARS II kort med andra ord.

Uppgifter från sweclockers