Nvidia säljer redan sin egen referensmodell av nya flaggskeppet GTX 1080 Ti. Nu avslöjar partnertillverkare att egna modeller kommer i i början av april.

Nvidia har lagt rabarber på den initiala försäljningen av Geforce GTX 1080 Ti. Detta genom att hindra partners från att lansera något annat än Nvidias egenutvecklade Founder´s Edition-modell.

Medan Nvidias nya Geforce-flaggskepp är det tveklöst kraftfullaste konsumentgrafikkortet på marknaden är det inte felfritt. Som vi konstaterade i vår djupa analys av grafikkortet har Nvidias FE-modell en kylare som inte riktigt hänger med i svängarna. Vid tyngre belastning blir värmeutvecklingen för hög och grafikkortet kan stundtals tappa prestanda när grafikkretsen drar ner på frekvenserna för att hålla nere temperaturerna. Lösningen är antingen att manuellt ändra inställningarna för grafikkortets kylare och göra kortet betydligt mer högljutt, eller att byta kylning.

Geforce GTX 1080 Ti Founder’s Edition

Det senare är i de flesta lägen den bästa men också mest påkostade lösningen. Det kommer dock att lösas per automatik när partnertillverkare lanserar sina egenutvecklade modeller av GTX 1080 Ti. Företagen kommer där använda sin mer påkostade och kraftfulla GPU-kylare samt kretskort som kan komma med allt från fler strömfaser till annan extrafunktionalitet.

Det har tidigare varit något oklart när de första partnertillverkade grafikkorten ska dyka upp på marknaden. Vissa uppgifter har talat om en lansering 1-2 veckor efter Nvidias referensmodell och andra i slutet av mars.

Partnertillverkade GTX 1080 Ti i början av april

I samtal med källor hos Nvidias partnertillverkare kan nu NordicHardware bekräfta att åtminstone vissa partners släpper sina första egna modeller senast vecka 14. Modeller med egna kretskort och specialutvecklade kylningslösning ska med andra ord finnas i butiker första veckan i april. Med lite tur kan de första exemplaren dyka upp redan sista veckan i mars, även om detta är mindre troligt.

En trio av partnertillverkade Geforce GTX 1080-grafikkort

Priserna landar på runt 9 000 kronor

Prissättningen på de nya partnerkorten är ännu inte spikade och kommer att skilja sig mycket från modell till modell. Scenariot lär åtminstone bli liknande som när Nvidia lanserade GTX 1080, väldigt få modeller kommer att kosta mindre än Founder’s Edition. De flesta kommer snarare att bli dyrare och vissa rejält mycket dyrare. De traditionella partnerkorten med egna krets- och kylarlösningar samt mer humana fabriksöverklockningar kommer dock troligtvis få prislappar runt 9 000 kronor. De flesta referenskort säljs idag för 8 490 kronor och en tillverkare Nordichardware pratar med ser 8 990 kronor som en typisk prispunkt för många partnerkort.

Med det sagt kommer det troligtvis dyka upp både billigare och dyrare modeller allt eftersom. Men räkna alltså med mer kapabla GTX 1080 Ti-kort första veckan i april och för prislappar runt 9 000 kronor.

Topp 6 GTX 1080 Ti på Prisjakt.se

Rubrik

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid