Priserna på RAM-minne har nog aldrig varit så låga som de blev under 2011 och fortfarande är idag, någonting som fått bland annat Elpida att gå allt närmare konkurs. Förra månaden ska priserna ha gått upp om än marginellt, men chansen finns att de börjar röra sig nedåt igen.

Samtliga tillverkare av DRAM har fått känna på den tätnande konkurrensen då det blir allt svårare att fortsätta gå med vinst på marknaden. Men under januari gick priserna upp något rapporterar Digitimes, då 4 GB DDR3 låg på $17,25* – 5 procent högre än december 2011. Minnen med kapacitet på 2 GB låg oförändrat kvar på $9,25*.

Efterfrågan är som störst på 2 Gb (256 MB) DDR3 DRAM-kretsar, vilket används för att bygga RAM-minnen med en kapacitet på 4 GB. 2 Gb kostar idag $0,90, vilket är precis över tillverkningskostnaden på en tillverkningsprocess i 30nm-klassen (30-39nm). Kostnaden för 2 Gb i 40nm-klassen ska däremot ligga på närmare $1,20 – 1,30, vilket är för högt när man tittar på marknaden i dagsläget. Samsung och Hynix har flyttat över större delen sin produktion till 30nm. Elpida, Micron och Nanya sitter fortfarande kvar på 40nm men ska ha accelererat övergången till 30nm. När samtliga tillverkare väl kommit ned till mer avancerade tekniker väntas priserna sjunka ytterligare till $0,80.

waferr004_2512_PeF1Det senaste inom tillverkningsteknik ett måste för att hålla jämna steg

Tillverkarna sägs ännu en gång försöka kontra de sjunkande priserna genom att begränsa tillgången på DRAM. Man hoppas att på så vis kunna få upp priset på 2 Gb-kretsar till $1, istället för att låta de återigen sjunka till den brytpunkt då de tvingas sälja till ett lägre pris än vad det kostar att tillverka. Hur det kommer resultera är ännu oklart, men det är sannolikt att priserna kommer fortsätta att gå nedåt på RAM-minnen förutsatt att planen att begränsa tillverkningen inte fungerar.

*Priserna i dollar är ett genomsnitt på den globala marknaden.


Relaterade nyheter:

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
mibswedenthisDravondCalatheaTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Äsch då, beställde precis 4*4G DDR3 lågvolts minnen. Nåja, är ju fånigt billigt ändå 😆

Marcus Heinemo
Medlem

De borde begränsa tillverkningen. Helt klart större kapacitet än efterfrågan i dagsläget. Skulle hata att se Elpida gå i konkurs, med fantastiska chip som bbse,bdbg och hyper i bagaget. Jag hoppas att de kan skapa något för 4GB moduler å konkurrera med hynix.

Dravond
Medlem
Dravond

Tja 2*4GB till laptopen för 350 är bra tycker jag:D lägre är ju trevligt men känns nästan som stöld 🙂
Men kan ju förstå att man kan behöva något bättre marginaler eftersom minne redan är fånigt billigt… om man då inte räknar ”special-överklocknings-max-super-duper-minnen” 😛

this
Medlem
this

Elpida vill vi inte se konka, de har ju stora planer för ReRAM på gång, däremot verkar det som att de kommer att få hjälp från sina konkurrenter.

Thomas Lind
Medlem
Thomas Lind

Priser blir inte billigare, varor blir billigare. Priser blir lägre.