Windows 8 kommer likt Mac OS X få sin egen programbutik men till skillnad mot Apple verkar Microsoft ge utvecklare friare tyglar och skriver uttryckligen att man tillåter applikationer i sin Windows Store med öppen källkod, i skarp kontrast till företagets hantering av egen mjukvara.

Apple som faktiskt tillhandahåller grundkomponenterna för sina operativsystem Mac OS X och iOS, samt sin webbläsare Safari, i licenser med öppen källkod har tidigare kritiserats för sin hårdare hållning i sin programbutik App Store. Där bland annat uteslutande av mediaspelaren VideoLAN (VLC) från Apples App Store varit en av de större snackisarna.

Microsoft i sin tur har alltid hållt hårt i sin kod för både Windows och webbläsaren Internet Explorer, men verkar nu inse att en satsning på öppen källkod kan vara ett trumfkort mot konkurrenterna Apple och Google när man med Windows 8 för samman flera stora plattformar under samma tak.

”The section in question states that apps released under a license from the Open Source Initiative (GPL, Apache, etc.) can be distributed in the Windows Store. Further, it says that the OSI license will trump the Microsoft Standard Application License Terms, namely the the restriction on sharing applications.”

Microsofts beslut att anamma öppen källkod i Windows Store bör kunna rappa på tillväxten av tredjepartsapplikationer i Windows 8 och med ett gemensamt grundgränssnitt i allt från mobiltelefoner och surfplattor till bärbara datorer och stationär PC finns det en enorm användarbas att nå. Något varken Apple eller Google kan kontra i dagsläget.

Källa: ExtremeTech via TechReport

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Tempel-Tjalve-Andreas GUT_lolBogey Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Bogey
Medlem
Bogey

Öppnar för mer säkerhetshål?

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

[quote name=”Bogey”]Öppnar för mer säkerhetshål?[/quote]

Utveckla gärna………

—–

Vore helt korkat att förbjuda öppen källkod, på vilka grunder ska man göra det?

Andreas G
Medlem

Det finns inte mycket seriös forskning som visar att stängd kod är säkrare än öppen, däremot finns det ganska mycket propaganda och skitsnack som säger det.

Bogey
Medlem
Bogey

För att klargöra, det var en fundering och fråga i förra inlägget, därav frågetecknet.

UT_lol
Medlem
UT_lol

När det gäller VLAN & Appstore var det väl inte så att Apple ville stoppa det, utan snarare var det väl så att det var konflikt mellan licenser. GPL (som VLAN är licensierad under) får inte begränsas av andra licenser, vilket appstore-licensen verkar ha gjort. Jag menar Apple har väl inte medvetet diskvalificerad öppenkällkod (eller fri mjukvara som det egentligen heter i fallet med GPL)!?

För övrigt tycker jag ni kunde ha nämnt Ubuntu och/eller andra Linux/GNU distributioner som var faktisk före OSX, iOS och Windows 8 med att ha en fungerande programvarubutik. 😉

Andreas G
Medlem

[quote name=”Bogey”]För att klargöra, det var en fundering och fråga i förra inlägget, därav frågetecknet.[/quote] Jag tror ingen tog illa vid sig 🙂 Du har en poäng i din fråga, men jag tror nog att Microsoft likt Apple kommer ha viss kontroll på vad som får finnas på sin App Store. Det kommer knappast vara helt öppet utan det måste nog godkännas först. Windows är ju en enormt mycket större plattform än OS X och därmed en mycket attraktivare plattform att hacka och gör virus för. Jag tror dock att vi kan vara ganska lugna när det gäller Windows Store.… Läs hela »

Andreas G
Medlem

[quote name=”UT_lol”]När det gäller VLAN & Appstore var det väl inte så att Apple ville stoppa det, utan snarare var det väl så att det var konflikt mellan licenser. GPL (som VLAN är licensierad under) får inte begränsas av andra licenser, vilket appstore-licensen verkar ha gjort. Jag menar Apple har väl inte medvetet diskvalificerad öppenkällkod (eller fri mjukvara som det egentligen heter i fallet med GPL)!? För övrigt tycker jag ni kunde ha nämnt Ubuntu och/eller andra Linux/GNU distributioner som var faktisk före OSX, iOS och Windows 8 med att ha en fungerande programvarubutik. ;)[/quote] Jag tog upp just det… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Troligtvis kommer MS endast att släppa ut så kallade Metro Appar. Dessa ska skrivas med MS nya API. Dvs inte med win32 eller .net som är MS stora plattformar idag.

Tempel
Medlem
Tempel

Måste bara påpeka att PortableApps som precis kommit i version 10 i princip har en väl fungerande appstore men allt är ju fritt där.