Sonys spelkonsol PlayStation 3 är en kraftfull pjäs med många funktioner men likt de flesta datorsystem från sin generation är den utrustad med en mekanisk hårddisk för lagring. Många har samtidigt beklagat sig på laddningstider i spel, inte minst i nylanserade bilsimulatorn GT5. Något en flitig användare nu rådit bot på med en SSD-uppgradering.

På Beyond3Ds forum tröttnade en användare på konsolens laddningstider och ersatt den inbyggda hårddisken med en Corsair F120 SSD-enhet. Samma SandForce-baserade modell som erhöll Bäst i Test i vår gigantiska SSD-jämförelse tidigare i december. Efter lagringsbytet var det dags att testa om den snabbare SSD-enheten gjorde några märkbara skillnader.

Med ett stoppur och Gran Turismo 5 som testutrustning fick användaren Phil fram ett flertal intressanta resultat där men i regel såg hur laddningstiderna av olika banor och spelet i sig gick ungefär dubbelt så snabbt med en Corsair F120 under huven.

ps3ssd

Problemen är givetvis flera med denna uppsättning. Sony stödjer inte SSD-enheter i sin spelkonsol och utan TRIM-stöd kan det bli svettigt för en flitigt använd SSD-enhet i längden. Samtidigt kostar en SSD av denna kaliber ungefär 2 tredjedelar av själva konsolens nypris. 

Slutsatsen är om inte annat att nästa generations spelkonsoler bör baseras på SSD-teknik och att dem som har ont om tid, men gott om pengar kan försöka sig på en egen uppgradering.

Mer information om PlayStation 3 med SSD finns att hitta här.

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
thisMean MachineBirksSwedish BerserkAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Onödigt tycker jag. Laddningstiderna i Forza Motorsport 3 är minst lika töga som laddningstiderna i Gran Turismo 5.

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”Anton Karmehed”]
Försök knöga in en SSD i boxen då istället? Finns det någon som gjort det för övrigt?[/quote]

Går nog inte. På de gamla modellerna var hårddisken specialgjord på krysslådan. Tror det är samma sak med nya slimmen som jag har.

Men jag har inte problem att vänta sålänge jag väntar på något gott. 😉

Birks
Medlem
Birks

Jag petade in en 320GB 7200rpm disk i min.
London med Zonda R i arcade mode tar 31 sek
Inte lika snabbt som med ssd men lite över 8 sekunder snabbare än med org disken.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

GT5 är skitslött, men nu när jag ändå la lite extra och köpte en 320GB tänker jag inte direkt stoppa dit en SSD. I övrigt inte det minsta imponerad av spelet i sig.

this
Medlem
this

Men en Sandforce enhet är väl ändå det bästa valet då jag har för mig att de har någon liknande TRIM funktion. Det tidigare enheterna hade ju utrymme undanlagt för att öka livslängden och om jag inte minns helt fel även för att rensa upp skräpdata som gör enheten slö.