En NAS kan idag göra betydligt mer än att bara lagra filer. Nu slår Qnap ett slag för automation i ett nytt samarbete med webapptjänsten IFTTT.

För den som behöver dela stora mängder data mellan datorer hemma eller på kontoret kan en NAS redan vara ett oumbärligt inköp. Men i en tid då allt fler förlitar sig på molntjänster för att lagra sina filer och dela dem mellan egna och andras datorer är frågan vad NAS-tillverkare kan göra för att motivera att ha ytterligare en dator hemma för just lagring.

IFTTT-integrering ska göra NAS:en smartare

Qnap IFTTT
I skrivande stund finns det nio tillgängliga ”applets” för Qnap hos IFTTT

Ett sådant område är hemautomation, och möjligheten att använda en NAS inte bara för lagring utan även som en hub som kan köra automatiska program och protokoll i bakgrunden. Nu har NAS-aktören Qnap utannonserat ett samarbete med IFTTT, en aktör som gjort sig kända för små och kompakta webbapplikationer för just automation.

Annons

Bland funktionerna som IFTTT tillför finns exempelvis möjligheten att automatiskt dela filer till sociala medier eller molntjänster, säkerhetskopiera SMS från din Android-telefon eller automatiskt spara bilder från Facebook som du har taggats i. IFTTT:s ramverk har även stöd för flera andra protokoll och tjänster, exempelvis hemautomation med system som Philips Hue och Lifx eller röststyrning via Amazon Alexa, så mängden Qnap-kompatibla funktioner bör öka löpande framöver.

Det här är en väg vi räknar med att se flera NAS-tillverkare gå framöver. En modern NAS är trots allt en liten och kostnadseffektiv hemmaserver, och kan mycket väl passa det växande intresset för hemautomation som handen i handsken.

IFTTT ska redan nu finnas tillgängligt för nedladdning via Qnapss applikationsbutik för de användare som har operativsystemet QTS 4.2.2 eller senare installerat.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid