AMD arbetar som bekant febrilt på en ny familj av grafikprocessorer och med ny färsk tillverkningsteknik är det en GPU-familj värd att se fram emot. Nu kommer ytterligare uppgifter som pekar mot att AMD planerar en lansering av sin ”Greenland” GPU i slutet av sommaren nästa år och att tillverkningen sätter igång i andra kvartalet 2016.

Greenland sägs vara utvecklingsnamnet på AMD:s kraftfullaste grafikkrets ur den nya generationens grafikkretsar som går under familjenamnet ”Arctic Islands”. Vilka slutgiltiga produktnamn AMD använder sig av är ännu inte bekräftat men det skulle vara föga förvånande ifall vi får se Radeon 400-serien nästa år och kanske någon form av vidareutveckling av Radeon Fury-serien.

Läs även: AMD:s vd – Vi fördubblar prestandan per watt med nästa generation Radeon-grafikkort

Medan AMD inte bekräftat några som helst officiella specifikationer eller uppgifter för sin Arctic Islands-familj av grafikkretsar så finns det en del detaljer som antingen är bekräftade eller återkommande i ihärdiga rykten.

AMD roadmap

Vad vi vet om AMD:s nya grafikkretsar

  • AMD arbetar med 14/16 nanometer finfet transistorer (Mot 28 nanometer idag)
  • Den nya tillverkningstekniken ska leverera 2 x prestanda/watt mot nuvarande GPU-generation
  • Grafikkorten kommer att använda sig av andra generationens HBM-grafikminne
  • Fokus kommer att ligga på Virtuell och förstärkt verklighet

Vad ryktena säger om AMD:s nya grafikkretsar

  • AMD Greenland sägs vara uppbyggd av makalösa 18 miljarder transistorer
  • Grafikkretsarna kan i teorin bestyckas med hela 32 gigabyte HBM2-minne
  • Konsumentgrafikkort levereras troligtvis med 8 eller maximalt 16 gigabyte minne
  • HBM2-minne ska öka minnesbandbredden till 1 terabyte per sekund från 512 gigabyte per sekund på Fury X
  • Arctic Islands-arkitekturen sägs komma med en ny/finslipad instruktionsarkitektur för betydande prestandaökningar vid samma frekvens som GCN-arkitekturen

AMD har fortsatt tungt på grafikkortsmarknaden där ärkerivalen Nvidia tagit ett handfast grepp med sin Geforce-familj av grafikkort. AMD däremot är fortfarande en stark spelare med tanke på företagets samarbete med alla de stora spelkonsolstillverkarna med kretsar i allt från Nintendo Wii U till PS4 och Xbox One. Rykten säger även att AMD:s Arctic Islands-arkitektur ska användas av Nintendo i deras spelkonsol NX som sägs lanseras nästa år.

Läs även: Svenska grafikkortsguiden: Prestandaklass 2 500 till 6 500 kronor

Om AMD kan hålla den ny ryktade tidsplanen bör vi se de första konsumentgrafikkorten med Arctic Islands-arkitekturen på butikshyllorna i slutet av nästa sommar, ungefär ett år efter det att AMD introducerade sin Radeon 300-familj. I samma veva, eller något tidigare, väntas Nvidia introducera sin Pascal GPU med motsvarande tillverkningsteknik och stöd för HBM2-grafikminne.

Källa: Mydrivers

Läs mer

Lägsta pris på Prisjakt.nu

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
xemacsAnton KarmehedZenodorus Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Zenodorus
Gäst
Zenodorus

Borde inte meningen ”Fokus kommer att ligga på Virtuel och Augmenterad verklighet”
Lyda ”Fokus kommer att ligga på virtuell och förstärkt verklighet”. Eftersom Agumenterad är ett svengelskt uttryck och inte korrekt svenska och två l i virtuell skall det väl vara. 🙂

Fredrik
Medlem
Fredrik

Dags att börja spara så man har råd när det blir dags att spana in någon trevlig kombination av grafikkort och Freesync skärm.