Det ekonomiska marknadsklimatet ger efterkänningar utmed hela elektronikbranschen och inom halvledare ser försäljningen inte positiv ut för de flesta. Vissa klarar av att navigera sig i stormen bättre än andra däribland Globalfoundries, Qualcomm och TSMC som kan avnjuta ökad tillväxt.

Försäljningen av halvledare är skakig och utifrån IC Insights topp 20-lista är det endast 8 av 20 som väntas få sina totalt försäljning ökad under året. AMD väntas få en minskad omsättning på hela 17 procent och tappar mer än någon annan aktör i listan, vilket gör att de glider ned till plats 13. ST Microelectronics, Toshiba och Freescale går ned med mellan 13 och 14 procent minskad omsättning mot förra året. Även Intel väntas tappa men det handlar om en ytterst marginell procentenhet. Intel ligger därför orivaliserat kvar i toppen med en omsättning som beräknas ligga på 49,37 miljarder dollar.

bulletin20121107Fig01

Den aktör som ökat mest är Globalfoundries som väntas se sin omsättning för hela året öka med 31 procent. Med tanke på att AMD som är deras största klient har tappat så drivs Globalfoundries framfart av att de lyckats locka till sig nya kunder som ST Microelectronics, Freescale och Qualcomm. Det här gjorde även att Globalfoundries bröt sig in i topp 20-listan och ligger nu på plats 15. TSMC som sedan länge är en etablerad aktör inom industrin som kretstillverkare ökar med hela 17 procent.

Qualcomm ligger strax efter Globalfoundries med en ökning på 30 procent. Detta har företaget till stora delar sin senaste Snapdragon S4-familj med inbyggt LTE/4G att tacka som blivit en riktig storsäljare. Det här gör att Qualcomm gör ett storkliv från plats 7 till 4 på den globala marknaden med en beräknad omsättning på 12,81 miljarder dollar för 2012. Värda att nämna är även Nvidia och Broadcom med en tillväxt på 9 respektive 8 procent.

bulletin20121107Fig02

Även om industrin knakar i fogarna så visar Qualcomm tydligt var tillväxten finns. Det börjar även bli allt mer tydligt varför Intel ser Qualcomm som sin största konkurrent speciellt nu i samband med Windows RT.

Skrällen kommer dock från Globalfoundries med en överraskande hög tillväxt som slår samtliga aktörer på marknaden. Att både Globalfoundries och TSMC ökar motstrider Intels påstående att foundryindustrin håller på att kollapsa. Tvärtom så är allt färre intresserade av att ha egna fabriker och förlitar sig mycket hellre på foundryaktörerna. Den stora och kanske viktigaste frågan är hur det kommer gå för AMD som tappat rejält mot förra året och börjar se kassareserverna sina.


Relaterade artiklar:

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid